Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на

...
Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Автоджамбазите се нахвърлят като „пирани“ върху колата и я разфасоват

Около 80% от колите, откраднати у нас, се разфасоват на части, съобщи шефът на Националната следствена

45 души са арестувани все още в границите на профилирана акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата против автоджамбазите.

Към 11:00 часа са тествани 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 транспортни средства, оповестени за общодържавно търсене, оповестиха от Министерство на вътрешните работи, съобщи.

В рамките на акцията 35 лица са разпознати като водачи на разнообразни проведени незаконни групи за обири на коли, съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Той акцентира, че става въпрос за тяснопрофилирани незаконни групи, в които работят експерти.

" Около 80% от колите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с подправени документи най-вече към Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Това е канал, който работи сега и считаме да пресечем и да не допуснем действието му ", съобщи Сарафов.

Кражбите стават най-често в тъмната част на денонощието. Извършват се от участници на незаконната група, които закарват автомобила на място, където ги чака бригада от 10-ина души.

" Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите отпътуват за автоморги, автокъщи и магазини за елементи втора ръка ", уточни Сарафов.

Кражби на коли се правят и от гаражи, подземни паркинги и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

" Чрез дребна кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се оферират за сумата от 60 000 лева Напоследък се крадат освен скъпи и първокласни коли, само че и по-евтини такива, в това число и по този начин наречения вид баничарки ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Притежанието на сходно устройство е законно.

Директорът на Главна дирекция " Национална полиция " Атанас Илков регистрира, че през предходната година има растеж на кражбите на коли, само че и растеж на разкриваемостта. От 1495 откраднати автомобила през 2022, са открити 343.

В момента се ревизират над 40 автомобила, за които има подозрения, че са с подправени регистрационни номера или че са регистрирани с неистинен документи. В момента те се ръководят от български жители като най-често имат сложени непознати регистрационни табели.

Акцията на полицията и прокуратурата против автоджамбазите продължава.

Специализирана полицейска интервенция се организира в разнообразни елементи на страната. Основната ѝ цел - автокрадци и предварителна защита на престъпния контингент. Акцията е част и от предварителната защита за идните избори.

При интервенцията се вършат и инспекции по линия на незаконната миграция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР