Около 80 хил. граждани на ЕС се намират в чужбина

...
Около 80 хил. граждани на ЕС се намират в чужбина
Коментари Харесай

Еврокомисията: Около 80 хил. граждани на ЕС чакат да се върнат в съюза

Около 80 хиляди жители на Европейски Съюз се намират в чужбина и евентуално ще имат потребност от подпомагане, с цел да се върнат вкъщи. Това заяви представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че броя се отнася за тези, които се намират отвън Европейски Съюз. Говорителят означи, че Европейски Съюз продължава да обезпечава средства за осъществяването на изключителни полети за връщането на европейските жители. Европейска комисия приканва хората, които имат потребност от подпомагане, да се обръщат към консулствата на своите страни в страните, където се намират.

Еврокомисарите са разискали през днешния ден този въпрос, както и общата конюнктура с епидемията от заболяването COVID-19. За пръв път в историята през днешния ден комисарите заседаваха с видеоконференция, посочи представителят.

Външните граници на Европейски Съюз не са затворени напълно, а единствено за несъществените пътувания, разясни той. Говорителят добави, че до момента 10 страни в Европейски Съюз са съобщили, че възобновяват граничните инспекции - Австрия, Унгария, Чехия, Дания, Полша, Литва, Германия, Естония, Португалия и Испания. Той означи настояването на Европейска комисия е страните от Европейски Съюз да търсят взаимни решения на проблемите по границите и с преодоляването на епидемията. Засега Европейска комисия не има намерение да подхваща наказателни процедури поради нарушавания на разпоредбите за ръководството на границите, добави представителят.

Той удостовери, че в доста тествани случаи на дезинформация за COVID-19 източникът е бил съветски, обвързван с Русия или подкрепящ Кремъл. Не единствено Русия е източник на сходна дезинформация, посочи представителят. С появяването на новото заболяване Европейска комисия е отчела повишаване на количеството дезинформация. Най-често източниците са отвън Европейски Съюз, а Москва отхвърля връзка с разпространяването на погрешни и подвеждащи сведения, добави представителят.

Вчера водачите на Европейски Съюз утвърдиха предложение на Европейската комисия за затваряне на границите на блока за чужденци за 30 дни.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (669)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР