Около 80 000 граждани на ЕС се намират в чужбина

...
Около 80 000 граждани на ЕС се намират в чужбина
Коментари Харесай

Брюксел ще търси начини да прибере около 80 000 граждани на ЕС в трети страни

Около 80 000 жители на Европейски Съюз се намират в чужбина и евентуално ще имат потребност от подпомагане, с цел да се върнат вкъщи. Това заяви представител на Европейската комисия.

Той посочи, че броя се отнася за тези, които се намират отвън Европейски Съюз. Говорителят означи, че Европейски Съюз продължава да обезпечава средства за осъществяването на изключителни полети за връщането на европейските жители. Европейска комисия приканва хората, които имат потребност от подпомагане, да се обръщат към консулствата на своите страни в страните, където се намират.

Еврокомисарите са разискали през днешния ден този въпрос, както и общата конюнктура с епидемията от заболяването Ковид-19. За пръв път в историята през днешния ден комисарите заседаваха с видеоконференция, посочи представителят.

Външните граници на Европейски Съюз не са затворени напълно, а единствено за несъществените пътувания, разясни той. 10 страни в ЕС  към този момент са съобщили, че възобновяват граничните инспекции - Австрия, Унгария, Чехия, Дания, Полша, Литва, Германия, Естония, Португалия и Испания. Той означи настояването на Европейска комисия страните от Европейски Съюз да търсят взаимни решения на проблемите по границите и с преодоляването на епидемията. Засега Европейска комисия не има намерение да подхваща наказателни процедури поради нарушавания на разпоредбите за ръководството на границите, добави представителят, представен от Българска телеграфна агенция.

Говорителят удостовери появили се по-рано информации през днешния ден, че върви мощна дезинформационна акция за епидемията, зад която стои Русия. В много тествани случаи на дезинформация за Ковид-19 източникът е бил съветски, обвързван с Русия или подкрепящ Кремъл, само че не само Русия е източник на сходна дезинформация, посочи представителят. С появяването на новото заболяване Европейска комисия е отчела повишаване на количеството дезинформация. Най-често източниците са отвън Европейски Съюз, а Москва отхвърля връзка с разпространяването на погрешни и подвеждащи сведения, добави представителят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР