Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас

...
Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас
Коментари Харесай

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ „Белене“

Около 8 евроцента е прогнозната цена все още на киловатчас електрическа енергия след възможното изграждане на АЕЦ " Белене " . Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешната среща на ръководителите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК. Той посочи, че тази цена е два пъти повече, в сравнение с електрическата енергия, която се създава от възобновими енергийни източници в Съединени американски щати.
 
Иванов добави, че вложенията в производството на ток от нуклеарните централи са доста по-малко от вложенията , които се вършат в производството на електрическа енергия от възобновими източници.
 

По думите му потенциалът на нуклеарните централи е намалял със 17 гигавата конфигурирани мощности . Според него тази наклонност се дължи на значителното понижение на цените на технологиите за произвеждане на сила от възобновими източници.
 
Иванов даде за образец, че производството на 1 киловатчас сила от фотоволтаичните централи в Съединени американски щати коства 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че към 46% е намаляла цената на електрическата енергия, създадена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.
 

Председателят на КЕВР смята, че до момента в който цената за произвеждане на сила от възобновими източници непрестанно понижава , то цената на силата, създадена от нуклеарни централи, последователно се покачва.
 
Според него тези всички тези обстоятелства утвърждават убеждението, че Европейският съюз е избрал вярната посока , поставяйки задачата да бъде водач в развиването и производството на сила от възобновими енергийни източници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР