Около 73,5 процента от журналистите в Турция не могат да

...
Около 73,5 процента от журналистите в Турция не могат да
Коментари Харесай

73,5% от журналистите в Турция не могат да свържат двата кра...

Около 73,5 % от публицистите в Турция не могат да живеят с приходите, които печелят от специалността си, съгласно скорошно изследване, оповестено в Деня на журналиста. Отделно от Синдиката на публицистите на Турция (TGS) споделиха, че безработицата в медийния бранш е надхвърлила 35% и че процентът на синдикализиране в бранша е едвам 8,4.

Асоциацията за проучване на свободата на печата и медиите (BAMAD) разгласява резултатите от изследване, разкриващо ситуацията на публицистите в Турция.

Около 73,5% от публицистите, взели участие в изследването, споделят, че не могат да живеят с приходите, които печелят от специалността си. От друга страна, процентът на тези, които са декларирали, че могат да си изкарват прехраната с приходите, които печелят от работата си, е 26,5 %. Цели 69,9% от участниците са декларирали, че обмислят да сменят специалността си.

Около 27,7% от публицистите, взели участие в изследването, са декларирали, че се надяват за положително бъдеще на специалността, 9,6% са оптимисти, 15,7% са нерешителни, 24,1% са песимисти и 22,9% са мощно песимисти.

Докато 60,2% от медийните служащи декларират, че от време на време се сблъскват със боязън да бъдат безработни, 25,3% споделят, че постоянно, а 14,5% в никакъв случай не са се сблъсквали със боязън.

Съюзът на публицистите на Турция (TGS) също разгласява изказване в Деня на журналиста, честван на 10 януари, в което се споделя:

„ Безработицата в медийния бранш надвиши 35 %. Лишени сме от заслужено възнаграждение и хуманни условия на труд. Ние сме цензурирани или принудени да се самоцензурираме поради нашите вести. 34 наши сътрудници са държани в затвори “.

През декември 2020 година общият брой на публицистите, работещи в Турция е 23 306 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР