Около 700 кактуса от откритата експозиция в Ботаническата градина в

...
Около 700 кактуса от откритата експозиция в Ботаническата градина в
Коментари Харесай

Заради зимата: Прибраха 700 кактуса от Ботаническата градина в Балчик

Около 700 кактуса от откритата експозиция в Ботаническата градина в Балчик са прибрани в оранжерия. Топлолюбивите растения ще останат там до пролетта. Повечето от кактусите, които тежат близо 100 кг, се придвижват на ръце от чиновниците на градината. Екзотичните екземпляри са част и от непрекъснатата сбирка в Балчик, която може да се види и през зимата.

Балчик

Колекцията в Ботаническата градина в Балчик, която е и втората по-големина в Европа след тази в Монако, съхранява над 1800 типа кактуси от Северна и Южна Америка.
Петър Манолов, куратор на растителни сбирки и хербариум в Университетската ботаническа градина в Балчик: Имаме и стотина типа кактуси, които са международно застрашени от изгубване, в листата на CITES, който е за типовете, неразрешени за търговия. Целта ни е да ги отглеждаме като рандеман на семена, като по този метод подкрепяме опазването на типа.
Топлолюбивите растения, които са част от лятната сбирка, ще зимуват при температура от към 15 градуса в оранжерията. Някои от тях тежат близо звук. Сред забавните екземпляри са и ядливите кактуси, познати у нас като бодлива смокиня.

Петър Манолов : Повечето плодове на кактусите са ядливи, само че пък е много трудоемко да ги изчистиш от бодлите.

В Ботаническата градина топлолюбивите растения си имат и доайен близо 100-годишен кактус, докаран преди години със специфичен вагон от София.
Петър Манолов: В момента възрастта му по данни е 98 години, може би към този момент и да 99. Догодина можем да го назоваваме столетник.
В непрекъснатата експозиция могат да се видят и доста цъфнали кактуси, които опровергават мита, че цъфтят един път на 100 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР