Около 70 жители на Чепеларе блокираха движението по главен път

...
Около 70 жители на Чепеларе блокираха движението по главен път
Коментари Харесай

Чепеларе си искат прокуратурата, 2 часа пътят Смолян - Пловдив бе затворен

Около 70 поданици на Чепеларе блокираха придвижването по основен път Смолян – Пловдив в символ на митинг против закриването на Районна прокуратура в града, заяви Иванка Сивенова от Инициативния комитет за отбрана на човешките, гражданските и съюзни права на жителите на град Чепеларе.

Протестът стартира в 11.00 часа, като на всеки кръговиден час придвижването се спираше за по 20 минути. Според Сивенова днешният митинг е предизвикан от решението на пленума на Висшия правосъден съвет за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе и откриване на нейно място на териториално поделение, което според публикуваната информация ще има същите пълномощия каквито и самата Районна прокуратура.

Тя добави, че протестиращите се движат по пешеходната пътека, с цел да не разрешат на колите да преминат по пътя. Образуват се много дълги опашки от изчакващи коли, само че няма ескалиране на напрежението. Протестът се охранява от полиция, а протестиращите раздават на водачите на коли листовки, в които изясняват повода за 2-часовия митинг.

И кметът на Чепеларе Славка Чакърова се разгласи в поддръжка на съгражданите си, които стачкуват за опазване на Районната прокуратура в града.

"С жителите на общината вървим ръка за ръка и поддържам техните терзания. Аз също се тормозя в качеството ми на кмет, тъй като това е една услуга, която се употребява сега ", сподели тя.

"Притесненията са от друго естество. Първо, съгласно нас не са спазени условията на Европейската комисия преди да се пристъпи към такава мярка закриване на Районна прокуратура да има извършено изследване, публично разискване и съвещания със заинтригуваните страни ", уточни кметът пред "Фокус ".

"Заедно с инициативния комитет поискахме срещи с прокурорската гилдия и министър Цецка Цачева, като получихме единствено писмо, в което се изяснява, че няма място за терзание.

Представители на инициативния комитет организираха няколко срещи с народните представители от област Смолян и те ги уведомили, че към момента тази тематика не е обсъждана в Народното събрание, само че ще ги държат в течение. Всички тези терзания накараха хората да подхващат протестни дейности в Чепеларе и Хвойна “, изясни Чакърова.

Тя означи, че закриването на прокуратурата в Чепеларе би се отразило негативно и демографски, и стопански. Според Чакърова жителите на общината се притесняват от бъдещи дейности – закриване на Районното ръководство на полицията или Районния съд.

"Как по този начин народен курорт от интернационално равнище ще бъде без съд, полиция и прокуратура – нямам пояснение на това! Преди нова година желаеха да закрият пожарната на Пампорово. Разбирам условията на Европейската комисия, че би трябвало да има промени, че би трябвало да има усъвършенстване на структурите в правосъдната система, само че като се вършат такива промени не би ли следвало да се обследват всички позитивни и отрицателни резултати от това “, уточни Чакърова.

Тя добави, че следва отваряне на границата с Гърция през Рудозем, чака се повишение на потока от туристи и в Чепеларе, и в Рудозем и Мадан.

Чакърова акцентира, че към сегашния миг в община Чепеларе е умерено и няма заплаха от жестоки закононарушения, само че всичко това е резултат от взаимните старания както на Общината, по този начин и на полиция и на жителите на общината.

"Това обаче не значи, че би трябвало да се лишим от Районната прокуратура. Ако се случи закононарушение в курорта, къде ще отидат тези преписки, при кой прокурор, от кое място ще бъде пренасочено. Ние рискуваме да влошим качеството на обслужване на хората, които идват на посетители в община Чепеларе “, сподели още Чакърова, съобщи Канал 3.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР