Около 63 000 души се намират в момента в хотелите

...
Около 63 000 души се намират в момента в хотелите
Коментари Харесай

Стартира преместването на украински бежанци във ведомствени бази

Около 63 000 души се намират сега в хотелите и другите места за настаняване. Държавната стратегия за даване на филантропична помощ за хора с краткотрайна протекция след 31 май продължава в държавни, общински и ведомствени почивни бази, където досега са обезпечени над 33 000 свободни места. До края на тази седмица би трябвало да има изясненост къде ще бъдат разпределени украинците, които сега са настанени в хотели.

" Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв метод в никакъв случай не е означавало, че ще останете на улицата ", сподели в особено видеообръщение към всички хора с краткотрайна протекция вицепремиерът Калина Константинова.

" Единственият метод да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е в случай че хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи самостоятелни предложения за заслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете ", изясни Константинова.

В идващите дни ще бъде пусната цифрова платформа, която ще събира и обработва в действително време информация за характерните потребности на бежанците, които да бъдат взети поради при планирането на преместването.

Константинова. декларира пред украинците, че не е наложително преместването им в държавни бази, краткотрайната протекция им дава опция свободно да обитават където желаят в страната, да работят и да бъдат самостоятелни. " Но в случай че към момента не сте съумели да си намерите работа и нямате опция да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната ".

" Искам да ви уверя, че До края на тази седмица би трябвало да има изясненост къде ще бъдат разпределени украинците, които сега са настанени в хотели. Надявам се тази разтърсваща война да завърши напълно скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но до тогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, по този начин както бих желала някой да се погрижи за мен и моето дете, в случай че татко му е на фронта.Заедно ще се оправим и с това предизвикателство. България е с Украйна ", споделя още Константинова.

Преместването на украинските бежанци е обезпечено

" Преместването на украинските бежанци е обезпечено ", сподели по-рано в ръководителят на организацията по бежанците Мариана Тошева.

" Планът за преместването на хората се завърши. През миналите два месеца беше най-важно хората да са настанени. Има проект в планове какъв превоз е нужен, какви ведомства са ангажирани и в кои бази ще бъдат настанени ", сподели Тошева в ефира на bTV.

" Има авариен проект – може да се настанят в общежития и ведомствени бази. Правят се инспекции на наличните спортни бази дали дават отговор на минималните стандарти за живот ", сподели Тошева.

Според данните, с които Тошева разполага, близо 9000 лица са декларирали, че желаят да стартират работа у нас. " Тези, които са си намерили работа е желателно да излязат на квартира. Помощите за квартира се получават през шеф ", сподели Тошева.

" Трябва да се помогне на тези хора да се върнат към естествения живот. Те откриха успокоение тук, ориентираха се в България, ужасно значимо е да стартират естественото всекидневие ", означи тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР