Около 6000 свободни места има в българската армия. Причините за

...
Около 6000 свободни места има в българската армия. Причините за
Коментари Харесай

Тагарев: Липсват 6000 военни у нас заради COVID-19 и дезинформация

Около 6000 свободни места има в българската войска. Причините за това са пандемията от COVID-19 и дезинформацията, съобщи военният министър в „ 120 минути “. 

„ COVID-19 оказа съществено въздействие върху поемането на подобен вид тежки отговорности, а особено за разликата сред 2022 и 2023 година факторът беше дезинформационната акция против нас, кабинета и хората, които носят униформа – „ не отивайте там, тъй като ще ви пратят в Украйна да воювате “. Тази акция към момента не е завършила и в нея участваха парламентарно показани политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както би трябвало “, каза Тагарев. 

По думите му предстои договорът за бронетранспортьорите да бъде подписан и утвърден. 

„ Ако всичко мине сполучливо и в точния момент първото заплащане ще бъде през тази година, а последното през 2027 година 2028 година доникъде би трябвало да получим всички машини. Машините би трябвало да дойдат от средата на 2025 доникъде на 2028 година Те няма да идват подготвени, а ще се асимилират тук. Ще се правят спомагателни работи, свързани с някои външни устройства, брони. Ще изградим потенциал за поправяне на подобен вид машини “, изясни военният министър. 

По думите му за първи път от 35 години имаме сериозна инвестиция в сухопътните войски. Според плана армията ни ще придобие 198 бойни и спомагателни машини. От тях 183 са от типа " Страйкър ".

„ Толкова са машините, с цел да можем да създадем три батальонни групи от състава на механизирана бригада и обезпечаването за нея. Машините на база „ Страйкър “ са 6 вида – разследващи, командни, здравна евакуация, нуклеарна, химическа и биологична отбрана и инженерни машини плюс главните бойни машини. Освен това имаме няколко вида спомагателни машини, които ще дойдат с всички връзки, системи за бойно ръководство, датчици и средства за влияние. Включени са всички артилерийски муниции и управляемо ракетно въоръжение “, добави.

По-трудната задача е да намерим подобаващите хора, да ги обучим и задържим. Разчитам, че още до края на 2027 година ще имаме не по-малко от един батальон подготвен за деяние с тези машини, а до края на 2028 година и всички три батальона, сподели той. 

По думите му бюджетът за армията ще нарасне до 2%.

„ Вървим по него и дори тази година по прогнози леко го надвишаваме. Следващата година би трябвало да достигнем 2% и ще го създадем. По настоящи планове 2,05% от Брутният вътрешен продукт ще бъдат разноските за защита. Около 30% ще бъдат за вложения за превъоръжаване и рационализация на армията “, съобщи министърът на защитата.

Той сподели, че се готви да даде съответни отговори на въпроси и да изясни на всички каква е отбранителната политика в деня на вота на съмнение.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР