Около 60 процента от аварийните случаи в българо-румънския участък на

...
Около 60 процента от аварийните случаи в българо-румънския участък на
Коментари Харесай

Близо 60% от аварийните случаи по река Дунав са свързани със засядане на кораби

Около 60 % от спешните случаи в българо-румънския сектор на река Дунав през последните 10 години са свързани със засядане на кораби. Те най-често се дължат на неспазване на разпоредбите, от страна на капитаните, с газенето на плавателните средства. Това заяви в Русе основният секретар на Изпълнителна организация "Морска администрация " Петър Киров.

По думите му други над 30 % от спешните случаи са за замърсяване на реката - главно с трюмни води. Малък % е обвързван с пожари на плавателни съдове и паднали хора зад борда.

Киров изясни, че през последната година е имало към 50 случая на спешни обстановки. Основно те са за засядане на кораби и за замърсяване на Дунав.

В крайдунавския град през днешния ден се състоя среща сред български и румънски институции по план, ориентиран към повишение на транспортната сигурност в общия българо-румънски сектор на река Дунав. Той е на стойност 5,7 млн. евро и се финансира по програмата за трансгранично съдействие "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014 - 2020 година ".

Киров, който е началник от българска страна на плана, изясни, че се планува да бъдат построени системи за ръководство на спешните случаи в общия сектор на Дунав. Те ще оказват помощ за координацията на всички институции в избавителните действия. Центровете ще бъдат ситуирани в Русе и в Лом, а от румънска страна - в Турну Мъгуреле.

Предвижда се закупуването и на две нови несамоходни баржи. Те ще имат съоръжение за аварийно-спасителна активност - за битка с пожари, с разливи, ще има и помпи с висок дебит, предопределени за изпомпване на водата след пробив на корпус на кораб. Двете баржи ще бъдат ситуирани в Русе и в Лом. Цената им ще е малко повече от 1 млн. евро. Предвижда се те да бъдат доставени в края на 2020 година или при започване на 2021 година.

Партньори по плана са изпълнителна организация "Морска администрация ", която е водещ сътрудник, и Румънската морска администрация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР