Около 60 % от съществуващите специализирани институции за хора с

...
Около 60 % от съществуващите специализирани институции за хора с
Коментари Харесай

60% от институциите за лица с увреждания ще бъдат закрити до края на 2027 г. |

Около 60 % от съществуващите профилирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити до края на 2027 година, а всички домове за остарели хора ще бъдат реформирани до 2025 година, с цел да отговорят на високите стандарти за качество на услугите, които оферират.

Мерките са планувани в новия План за деяние за използване на Националната тактика за дълготрайни грижи в интервала 2022-2027 година, който се създава сега.

Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на полемика за даването на дълготрайни грижи, проведена от Български червен кръст, оповестиха от общественото министерство.

Планът ще се извършва със средства от държавния бюджет и по линия на Европейските структурни и капиталови фондове.

Сачева е подчертала върху качеството на обществените услуги и основаването на благоприятни условия за повишението на професионалната подготовка на фрагментите в бранша, залегнали в Закона за обществените услуги. Сред главните цели на закона са гарантиране правото на всяко лице на поддръжка за живот в домашна среда и в общността, както и поощряване на интегрирания метод за даване на нужните здравни, обществени и просветителни услуги.

" В изискванията на COVID-19 обществените услуги бяха сложени пред съществени тествания, което наложи метаморфоза на процесите в тях в отговор на рецесията. Бяха въведени в практиката нови модели на работа, в това число посредством потребление на актуалните осведомителни и информационни технологии ", е показала още Сачева. Като доста сполучливи тя е отбелязала услугите в домашна среда и патронажната грижа, които имаха основна роля за поддръжка на възрастните хора, самотноживеещите лица и хората в уязвимо положение
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР