Oколо 60% от избирателите не искат правителство оглавявано нито от

...
Oколо 60% от избирателите не искат правителство оглавявано нито от
Коментари Харесай

Медиана: 7 партии в парламента, нов играч заема депутатски банки

Oколо 60% от гласоподавателите не желаят държавно управление ръководено нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, нито съдружно сред двете

ГЕРБ-СДС с малко повече от % преднина от обединението ПП-ДБ. Това сочат данните на социологическото изследване на " Медиана “. Според организацията 7 обединения ще сформират 48-то Народно заседание. С късмет за парламентарни банки е и нов състезател на политическата сцена, а точно Левицата.

Електоралните настройки сочат, че " Възраждане “ изпреварва Движение за права и свободи и би получило 14.5% от гласовете на гласоподавателите.

Изразено в числа от деклариралите, че ще гласоподават, картината преди вота е следната:

ГЕРБ-СДС събира 24.7 на 100 от гласовете

Продължаваме промяната – Демократична България получава 23,1% доверие

Възраждане – 14.5 на 100

Движение за права и свободи – 13.2%

Българска социалистическа партия – 8.6%

Български напредък – 4.5 на 100

Левицата – 4.3%

ИТН – 3.4 на 100

За друга партия – 3.8%

Според " Медиана “ все още 10 % от гласоподавателите, които декларират, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават – това съставляват към 250 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина.

Към момента може да се чакат следващите " избори с най-ниска изборна интензивност “. Данните демонстрират, че пред урните могат да се чакат към 2,5 млн. гласоподаватели, показват от социологическата организация.

Данните, все още, не дават особени очаквания за бърз излаз от политическата рецесия. Независимо от това коя политическа групировка ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще би трябвало да решат една доста комплицирана гатанка. Огромната маса от гласоподавателите (около 60%) не биха желали нито държавно управление лидирано от ГЕРБ, нито държавно управление лидирано от ПП-ДБ, …нито съдружно държавно управление сред двете, означават от " Медиана “.

Социолозите сигнализират, че се оформя парадоксална картина – Не желаеме тия, не желаеме и ония, не ги желаеме и дружно, само че … би трябвало да се сформира постоянно държавно управление! Вероятно единствения излаз от това състояние е съставянето, под някаква форма, на " служебно “ (временно, експертно и т.н.) непартийно държавно управление … или нови избори.

Изследването е извършено в интервала – 17 - 22 март 2023 г.   година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР