Около 60 на сто от учениците от 5 до 12

...
Около 60 на сто от учениците от 5 до 12
Коментари Харесай

60 на сто от големите ученици влизат в клас

Около 60 на 100 от учениците от 5 до 12 клас ще се върнат от през днешния ден в учебно заведение с тестване след близо месец и половина отдалечено образование. Това стана допустимо, откакто се реши вземането на проби за ковид да става веднъж седмично и по този начин да се обезпечат проби за всички възпитаници. Не е ясно дали всички учебни заведения, в които има единодушие от 50 на 100 от родителите на възпитаници за тестване, ще отворят порти още през днешния ден, или ще им би трябвало софтуерно време, с цел да върнат децата в клас. Над 46% от учителите са имунизирани, а в гимназиалния стадий със зелен документ са 12,5% от децата.

Министърът на образованието акад. Николай Денков разчита, че до една-две седмици съвсем всички учениците ще минат в присъствено образование. Той още веднъж даде данни за наличните проби, откакто в края на предходната седмица част от нужните към момента липсваха. В склада на БЧК през вчерашния ден е имало над 80 660 теста, а в МОН имат увещание за обезпечаването на още няколкостотин хиляди теста през идната седмица.

Министърът разяснява и заболеваемостта при децата от 1 до 4 клас, които се тестват регулярно по два пъти седмично. Той призна, че при тях процентът на позитивни проби е невисок, само че те стоят по-затворени у дома. Денков напомни, че след началото на образователната година за един месец е имало внезапно повишаване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години, а след затварянето на учебните заведения се стигна до значителен спад. Министърът на образованието още веднъж прикани за взаимно взимане на решения сред министерствата, тъй като има освен здравни, само че и обществени и стопански последствия. По думите му е безконтролно от здравното министерство да вършат изявления, които рефлектират върху родителите и учениците по погрешен метод, защото не дават отговор на действителността.

Според акад. Денков закъснение или проблеми с преодоляването на образователния материал може да бъде наваксано, само че няма по какъв начин да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите. " Тези деца са се откъснали от учебната среда, би трябвало им време да се приспособяват, по тази причина не е добре да се стартира с изпитването още в първата седмица ", изясни той.

Коментар - в публикацията на Деси Велева " ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР