Около 6,2 милиона украинци в момента остават в чужбина поради продължаващата

...
Около 6,2 милиона украинци в момента остават в чужбина поради продължаващата
Коментари Харесай

Над 6 млн. украински бежанци все още са в чужбина

Около 6,2 милиона украинци сега остават в чужбина заради  продължаващата война в Украйна. Това демонстрират данни на украинското министерство на стопанската система, представени от " Укринформ ".

Това заяви заместник-министърът на стопанската система на Украйна Татяна Бережна.

" След пълномащабното навлизане Украйна се изправи пред невиждана обстановка. Сега в действителност имаме огромна вътрешна миграция и огромна външна миграция ", сподели Бережна.

Тя добави, че в Украйна има над пет милиона регистрирани вътрешно разселени лица. Според нея обаче не всички жители, които са били принудени да изоставен домовете си, са регистрирани като вътрешно разселени лица.

" Ако приказваме за заминаването на украинци отвън Украйна, тук числата са доста разнообразни. Получаваме данни както от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, по този начин и от Евростат, който води списък на украинците, краткотрайно регистрирани в страните от Европейския съюз. Имаме информация от мобилните оператори, както и от аналитични институции ", сподели Бережна.

Тя означи, че събраната информация се обработва и сверява с данните на Държавната гранична работа на Украйна, с цел да се получи съответна цифра.

" Ние от Министерството на стопанската система стигаме до заключението, че сега има към 6,2 милиона души отвън Украйна, които са напуснали след пълномащабното навлизане ", сподели тя.
 Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната
Над 8 млн. украинци разселила в чужбина войната

Повече от 5 милиона са вътрешно разселени лица

Според гражданската мрежа ОПОРА към юни 2023 година 8,177 милиона украински жители са били в чужбина заради тойната -  към 20% от предвоенното население.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР