Около 6 000 енергетици и служители на енергийния комплекс Мини

...
Около 6 000 енергетици и служители на енергийния комплекс Мини
Коментари Харесай

Миньори и енергетици под прозорците на МС: Не закривайте енергийното сърце на България

Около 6 000 енергетици и чиновници на енергийния комплекс Мини " Марица-Изток " 2, подкрепени от двете огромни синдикални организации КНСБ и КТ " Подкрепа ", се събраха на митинг под прозорците на Министерския съвет с едно основно главно искане - да не бъде затварян енергийният комплекс.

Миньорите от енергийния комплекс са мощно обезпокоени от неяснотата, хората живеят в боязън и неустановеност.

Протестът се организира при засилено полицейско наличие, както и при построен кордон да двете огромни институции в страната - президентството и Министерския съвет. Протестиращите издигнаха и плакати с надписи " Тимерманс, по какъв начин се живее без ток "?, " Не закривайте Мини " Марица Изток " - енергийното сърце на България ", " Енергиен преход без обществен преход е просто преход ", " Ние желаеме да работим в България, не ни карайте да емигрираме " " Кой не желае да сме енергийно подвластни " и други.

Председателят на КНСБ в Мини " Марица Изток " 2 Наско Митев съобщи пред миньорите и енергетиците, че нямат нито време, нито сили по какъв начин пред очите им се унищожава националната енергийна самостоятелност. Всички те желаят решение през днешния ден, тъй като им е писнало от насмешки и от митинги. Нямаме търпението да слушаме повече неистини. Ако би трябвало, ще стигнем до крайности - да защитим нашите национални запаси, да защитим нашите фамилии, деца и Република България. Днес всички ние демонстрираме, че сме мощни, единни, че имаме свободата на истината и правото да я отстояваме, акцентира Митев.
 Никой не е почтен с миньорите, съгласно Делян Добрев
Никой не е почтен с миньорите, съгласно Делян Добрев

Вместо да помислят за цената на тока, изчегъртваха ГЕРБ

" Ние няма да позволим да бъдем употребявани за популистки цели, да ни размотават от институция на институция. Няма да позволим европейското и националното безумство да унищожат поминъка на хората. В нашите сърца има яд и неспокойствие, само че няма боязън, тъй като сърцата ни пулсира енергийното сърце на България - комплекс Мини " Марица Изток ", и няма да позволим да спре да тупти " , безапелационен бе Наско Митев.

Ваня Григоров, част от КТ " Подкрепа ", съобщи пред News.bg, че тези, които желаят бързо затваряне на комплекса " Марица-изток ", без да е направен явен проект, почтена работа и източници на сила желаят да бъдем енергийно подвластни. Вносът на газ ни прави подчинени и цената на газа се влия от интернационалните пазари. Българските въглища се въздействат единствено от българския пазар , уточни тя.

Около 100 000 души ще си изгубят работата, в случай че бъдат затворена " Марица-изток ". Ние би трябвало да желаеме проект, а не периоди за затваряне на въглищните централи. Те могат да бъдат затворени и след 5 години, в случай че имаме явен проект, само че в случай че няма подобен, не могат да бъдат затворени и след 20 години, безапелационна бе Григорова.

" Не може да се хвърляме в бездната, без да знаем дали изпод сме поставили избавителна мрежа ", сподели тя.

Григорова се притеснява, че в случай че не стартира да се приказва в прав текст, в никакъв случай няма да бъдем подготвени да приемем Зелената договорка. Единственото, което оферират от настоящето и предходното държавно управление е държавно дружество за рекултивация. Това значи да създадем миньорите и енергетиците озеленители , което значи, че няма да могат да си платят сметките за ток, акцентира Григорова.
 Мини
Мини " Марица-изток " не дават да ги затварят без логичност и под напън

Работещите в комплекса желаят работата им да е обезпечена най-малко до 2040 година

Това, което би трябвало да изиска България е заледяване на цените на излъчванията и понижаване, би трябвало да желаеме дерогации, с цел да може страната да подкрепя комплекса. В Германия организацията, която се занимава с гражданска отбрана, какво да вършат германците, когато спре тока, по какъв начин да си лепят фолио и да се топлят от саксии, нагрети от свещи, акцентира Григорова.

" Това не е цивилизован метод на живот и е рано да се връщаме в пещерите ", отсече в умозаключение Ваня Григорова.

Двете огромни синдикални организации в страната - КНСБ и КТ " Подкрепа ", са единни в изказванието си, че енергийният комплекс би трябвало да работи, тъй като е български запас и има още милиони ресурси отсега нататък. Зелената договорка е пропита с лобизъм и е брак. Трябва незабавно и още от на следващия ден да се създадат експертни групи и препоръки, които да дадат вярната посока на енергетиката в България. Ако ТЕЦ-овете на въглища спрат, ток няма да има в милиони български семейства. Ако някой се заблуждава, че с перки и фотоволтаични централи може да се поддържа токът, е цялостна илюзия, безапелационни бяха миньорите.
 Миньори упорстват пред Василев и Петков да спасят
Миньори упорстват пред Василев и Петков да спасят " Мини Марица - изток "

Поискано е да бъдат непокътнати работните места

Директно заетите в комплекса са към 12-13 000 души, а индиректно заетите наброяват 92 600 по данни на Министерството на стопанската система, а по данни на синдикалните организации на миньорите са към 110 000 души. Време е да се вземат незабавни решения, време е да се огледа съществено на казуса, който бил проспан с години обратно. Миньорите са подготвени на следващия ден да легнат на релсите, с цел да стане ясно, че без комплекса и ТЕЦ-овете не може.

Предстои енергетиците и миньорите да проведат среща със служебния министър председател Стефан Янев. Малко преди този момент вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов посрещна протестиращите, ръкува се с тях и одобри техните подписки в отбрана на енергийния комплекс Мини " Марица изток " 2.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР