Около 55 000 ученици от 4 клас се очаква да

...
Около 55 000 ученици от 4 клас се очаква да
Коментари Харесай

55 000 четвъртокласници се явяват днес на външно оценяване по БЕЛ

Около 55 000 възпитаници от 4 клас се чака да се явят през днешния ден на национално външно оценяване по български език и литература.

Утре четвъртокласниците се явяват на второто си национално външно оценяване по математика.

Изпитите стартират в 10 часа и ще се проведат в 1738 учебни заведения, ангажирани са 13 645 квестори.

Децата би трябвало да покажат наученото посредством решение на тест в границите на 60 минути. За учениците със специфични просветителни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече. Изпитният вид е идентичен за всички възпитаници.

Решаването на теста допуска отбелязване на определен правилен отговор или записване на свободен отговор в обособена бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задания, разпределени в 3 елементи. В първата има диктовка и 10 задания с избираем отговор, тест за четене и тестови задания и речева задача с креативен темперамент, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с схващане и до 10 задания към него – 4 задания с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с креативен темперамент. Изисква се учениците да основат къс текст от 3 до 6 фрази благодарение на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Оценките от националното външно оценяване в края на IV се показват в брой точки и се вписват в удостоверението за приключен начален стадий на главно обучение.

Всеки възпитаник би трябвало да носи писалка, която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни принадлежности.

Нека учениците бъдат спокойни, да четат деликатно изискването на всяка задача и да означават правилния върху самостоятелната бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната писмен знак вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор написа на плануваното за това място.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР