Около 55 000 лв. без ДДС струва съхранението на машините

...
Около 55 000 лв. без ДДС струва съхранението на машините
Коментари Харесай

Росица Матева: Около 1 млн. лв. струва съхранението на изборните машини в частен склад

„ Около 55 000 лева без Данък добавена стойност коства съхранението на машините за гласоподаване, когато няма избори. Когато има избори, цената е към 3 пъти по-висока, тъй като има и логистични разноски. Около 1 млн. лв. сме дали за съхранението на машините в частен склад за тези три годни. Там се влиза единствено след решение на ЦИК. ”. Това съобщи заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева пред NOVA NEWS.

Тя изясни, че по-евтино и по-добре ще бъде да се съхраняват машините в държавен склад. „ При всяко ново държавно управление от ЦИК изпращаме писмо до Министерския съвет с цялата документи, къде се съхраняват машините и потребността да бъде открит държавен склад за предпазване на машините ”, сподели зам.-председателят на ЦИК.

От Министерския съвет преди година са издали позволение на ЦИК да подписа контракт за предпазване на машините и са обезпечили финансирането. Договорът за предпазване е до 2024 година

След като от „ Сиела Норма ” желаеха 3 млн. лв. повече от ЦИК от Комисията се пробвали да понижат тази сума. „ Не съм взела участие в комисията по Закона за публичните поръчки, която води договарянията. Колегите се пробваха по всевъзможен метод да бъде понижена тази цена, само че доводите на изпълнителя са били инфлацията и нарасналите цени. Поискахме мнение от Министерството на финансите и ни бе отговорено, че парите ще бъдат обезпечени ”, сподели Матева.

„ Бяхме изправени пред обстановката или да няма машинно гласоподаване, или да приемем цената, препоръчана от „ Сиела Норма ”, която беше понижена при договарянията. Цената е към 2,5 млн. лв.. Ще бъде обезпечено машинното гласоподаване ”, сподели Матева.

В 9082 секции ще има машинно гласоподаване на идните локални избори, изясни тя. Държавата има 12 837 машини. Те са в частен склад от февруари 2021 година когато бяха доставени първите машини, изясни представителят на Комисията.

За идния избор софтуерът към този момент е подготвен, той е обект на друга социална поръчка Софтуерът трябваше да бъде надграден от основателя – „ Смартматик ”, изясни Матева. От компанията, която приготвя софтуера на машините за идния избор са отказали да сключат непосредствено контракт с ЦИК. Казали са, че в България могат да работят или с „ Информационно обслужване ” или със „ Сиела Норма ”, само че не и с ЦИК, добави представителят на ЦИК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР