Около 54 милиона чипа за компютри са доставени през второто

...
Около 54 милиона чипа за компютри са доставени през второто
Коментари Харесай

Оживление на пазара за процесори, 20% ръст

Около 54 милиона чипа за компютри са доставени през второто тримесечие на годината

Търсенето на процесори се възвръща, само че към момента е под равнищата от предходната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на компютърни процесори набъбна с 20% през второто тримесечие на 2023 година, по отношение на предходните три месеца, само че към момента е прекомерно рано да се приказва за възобновяване на търсенето. Сравнението е с пагубното първо тримесечие, когато продажбите на чипове бяха най-ниските за последните 10 години, сочи разбор на Mercury Research.

Данните в отчета следва да се поясняват с известни ангажименти. „ Моля, имайте поради, че заради корекции на инвентара, статистиката и динамичността на дяловете, показани тук за последните няколко тримесечия, отразяват разликите сред доставчиците по време на процеса на промяна на инвентара, а не са показателни за пазарния дял на персоналните компютри, за който ще можем да получим по-точна информация едвам до края на 2023 година “, разяснява водещият анализатор на Mercury Research – Дийн Маккарън.
още по темата
Междувременно Jon Peddie Research пресмята, че почти 54 милиона компютърни процесори са навлезли на международния пазар през второто тримесечие на 2023 година, което е със 17% повече от предходните три месеца. Спрямо април-юни 2022 година обаче пазарът въпреки всичко записва спад – тогава размерът му се измерваше със 70 милиона единици.

Общият дял на Intel на пазара на x86 процесори през второто тримесечие на 2023 година е 68,4%, до момента в който AMD държи 31,6%. За съпоставяне, през първото тримесечие тези дялове бяха надлежно 65,4% и 34,6%. Анализът на Mercury взима поради също процесорите за интернет на нещата (IoT) и игровите конзоли, като тяхната известност, макар позитивните прогнози, не пораства. Отчасти заради това делът на AMD понижава.

Що се отнася до настолните компютри, Intel управлява 80,6% от пазара, до момента в който на AMD се падат 19,4%. Ситуацията за AMD не е по-добра на пазара на мобилни процесори: компанията има 16,5% от пазара, до момента в който Intel държи 83,5%.

Според анализаторите, Intel е нараснала производството на евтини мобилни процесори Celeron и чипове от новата серия Intel Processor N. Освен това, след едногодишно мъртвило, търсенето на x86 и Arm чипове за хромбуци внезапно набъбна през последните две тримесечия.

Ситуацията беше ненапълно усложнена от спада в продажбите на Apple Mac – поради тях делът на Arm-чиповете на пазара на процесори за лични компютри понижа от 15,4% на 12,5%. Предвид това, както AMD, по този начин и Intel усилиха пазарните си дялове, като в сегмента на хромбуците Intel пораства по-осезаемо в сравнение с Arm нишата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР