Около 5000-5100 лева се плаща за саниране на апартамент от

...
Около 5000-5100 лева се плаща за саниране на апартамент от
Коментари Харесай

Андонов: Интересът нараства - нужни са ни 4 млрд. за саниране, а по ПВУ имаме малко над милиард

Около 5000-5100 лв. се заплаща за саниране на апартамент от 60 квадрата. Това сподели Тодор Андонов от Българска строителна камара по отношение на стратегиите за саниране. 

" Санирането стартира с няколко еталонни блока, по-късно имаше стратегия за енергийно възобновяване, която също включваше самоучастие от 20%. Тя претърпя крах. След това се мина към националната Програма за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. По-голямата част от блоковете бяха трансферирани в програмата, където грантът беше 100%. Началото беше извънредно мъчно, усвоиха се към 1,9 млрд. на два пъти ", заключи той, оповестиха от NOVA.

" Имаше доста огромен отпор, дори при 100% финансиране. Хората се опасяват да не изгубят жилищата си. Организацията е доста сложна. Имаме случаи, в които притежателите не желаят саниране, тъй като считат, че ще им вземат жилищата. Сега към този момент ползата нараства, подадени бяха над 3000 кандидатури на здания, за които са ни нужни 4 милиарда, а по ПВУ имаме малко над милиард. За втория стадий, където ще има 20% съфинансиране, има прекомерно малко искащи ", уточни Андонов. И добави, че два от трите разновидността, препоръчани от Асен Василев, са допустими - безлихвени заеми и допълнителни налози.

По думите му изначално би трябвало да се промени визията на обществото за жилищата. " У нас собствеността е много по-висок %, в сравнение с в Западна Европа. Панелните блокове са завещание от социализма. В тях живеят хора с друг обществен статус, има и много необитаеми жилища ", изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР