Около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват

...
Около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват
Коментари Харесай

500 руски университета приемат безплатно чужденци в над 600 специалности

Около 500 водещи съветски университети с над 600 специалности вземат участие в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща банкет за гратис обучение за задгранични студенти в Русия. Програмата е предопределена за 15 000 студенти от целия свят, както и за български студенти, като квотите за броя на претендентите се усилва през годините, оповестява Българска телеграфна агенция.

Представителят на съветското МОН у нас Роберт Шестаков сподели, че квотата, избрана за банкет на български студенти по програмата, се усилва. През 2013 година квотата е включвала 50 българи, през 2014 година - 100, през 2015 година - 150, през 2016 година - 190, а през 2017 година - 208 наши студенти.

През 2017 година 670 българи са показали интерес към програмата и са се записали на портала RUSSIA.STUDY, като в състезанието трима са се състезавали за едно място. Така през предходната образователна година 236 български претенденти са признати в съветски университети при квота за 208 души.

В България има над 60 000 ученици на руските и съветските университети във всички научни области, сподели Константин Пеев – началник на отдела " Наука и обучение " в Руския културно-информационен център.

Какво съставлява?

Обучението по програмата е изцяло гратис за българските студенти и е за сметка на бюджета на Руската федерация, уточни Пеев. Всеки студент, признат по програмата, получава държавна стипендия от съветското държавно управление.

" Приетите непознати студенти се настаняват в общежитие, което е на цена от 100 до 400 рубли, колкото е цената на една кока-кола или на едно кафе в Берлин, Лондон или Мадрид ", уточни Пеев. По думите му максимален е ползата към специалностите „ Международни отношения”, „ Икономика”, „ Мениджмънт”, „ Право”, „ Авиостроене”, „ Психология”, „ Медицина”.

Кандидатите за банкет по програмата се записват на портала RUSSIA.STUDY. Необходимите документи за кандидатстване са тапия за приблизително обучение или академична информация за учениците в XII клас, две медицински свидетелства, интернационален паспорт и заявление – анкета с персоналните данни и мечтаните специалности.

Всеки кандидат-студент има право да си избере шест университета, само че не повече от два във федерален окръг, а в Русия има седем федерални окръга. Москва и Санкт Петербург имат статут на федерален окръг.

Обучението в съветските университети е общоприетоо, като за бакалавър образованието е четири години в осем семестъра. За магистратура се учи две години или четири семестъра, а за аспирантура – три години или шест семестъра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР