Около 500 учители от цялата страна ще ходят на курсове

...
Около 500 учители от цялата страна ще ходят на курсове
Коментари Харесай

Пращат учители на летни курсове за изкуствен интелект

Около 500 учители от цялата страна ще вървят на курсове за това по какъв начин да употребяват изкуствения

разсъдък (ИИ) в учебно заведение. Те би трябвало да покачат квалификацията си през лятото, в интервала от 1 юли

до 25 август, с цел да могат да посрещнат дигитализацията в родното обучение, която следва да се случи в идващите 2-3 години.

Това заяви за “Труд news ” ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева по

мотив идната четвърта национална научно-приложна конференция на тематика
“Повишаване на квалификацията на учителите – проблеми и вероятности ”,
чийто хазаин ще бъде Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).

На форума на 21 март ще вземат участие учители и шефове от междинните учебни заведения в цялата страна, преподаватели във ВУЗФ, специалисти и анализатори по въпросите на образованието, представители на МОН, на СБУ, на бизнеса, на университетските и научните среди.

Те ще нищят въпросите на продължаващата подготовка на учителите и актуалните трендове в

образователното наличие в междинното обучение, само че и през погледа на висшето обучение.

“Най-важни са квалификационните форми за професионалното развиване на учителите.

Тази година, а и идващите две, българската просветителна система ще преживее 13-ата промяна, това е дигитализацията, това е изкуственият разсъдък. Затова е доста значимо по какъв метод ние ще мотивираме учителите да могат да боравят с най-високите осведомителни технологии и с изкуствения разсъдък, който да подпомога работата в учебно заведение ”, уточни Такева.

След като преди 3 седмици МОН пусна пожелателни насоки за включването на ИИ в учебно заведение, се разбра, че учителят ще е този, който ще взема решение какво и по какъв начин да ползва. В насоките са дадени примерни способи, по които ИИ може да се употребява в образованието. Сред тях са основаване на уроци, планове и писане на есета. Затова лятото ще бъде времето за извличане на умения за боравене с високите осведомителни технологии и изкуствения разсъдък, тъй че преподавателите да знаят по какъв начин да приложат ИИ в час.

“Ще предложим на конференцията учителят да знае по какъв начин и по какъв метод да борави най-безболезнено с технологиите. Квалификационните курсове ще бъдат в границите на 3-4 дни, непрестанно ще се работи в тази посока. Няма да бъде едночасов или двучасов ангажимент. Имаме създадени стратегии по какъв начин и по какъв метод да установим, че дадени разработки са на изкуствения разсъдък, а не на самото дете, да вземем за пример ”, добави Янка Такева и напомни, че лятната академия се прави взаимно с МОН.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР