Около 500 участници са регистрирани в планинския маратон Хайдушки пътеки

...
Около 500 участници са регистрирани в планинския маратон Хайдушки пътеки
Коментари Харесай

Около 500 участници са регистрирани в планинския маратон Хайдушки пътеки

Около 500 участници са регистрирани в планинския маратон " Хайдушки пътеки " 2022 край Сливен, който ще се състои на 22 октомври, събота. Това заяви Силвия Никова, специалист по спортни действия към Община Сливен.  Маратонът е част от програмата за празника на града - Димитровден и се провежда от Фондацията „ Стария бряст “.

Бегачите от разнообразни възрасти и краища на България и света ще започват в 8:00 часа в три дистанции - маратон по класическата отдалеченост от 42,195 км, полумаратон на 21 км и четвърт маратон 13 км.

Подготовката на дългото 42,195 километра трасе е към своя край. От няколко дни доброволци и фенове на планинското тичане слагат краткотрайна маркировка, която ще бъде отстранена до 10 дни след маратона. Трасето се почиства от боклуци и от паднали дървета и шубраци.

Това е единственият маратон в света, чието трасе напълно се състои от употребявани от хайдутите антични пътеки, съществуващи и до през днешния ден, към този момент като туристически направления. Той се организира върху скалния масив „ Сините камъни “, включвайки също местността Карандила и вр. Българка, най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано по този начин, че да минава покрай 14-те антични и средновековни замъци. Трасето е сертифицирано от ITRA и е клас М50, който дава право за присъединяване на UTМB сериите от Обиколката на Монблан.

Стартът на Маратон „ Хайдушки пътеки “ потегля и свършва от центъра на Сливен от Стария бряст, преминавайки през цялата основна улица на града преди да влезе в планината. С класическата си маратонска отдалеченост, той има детайли на характерен градски маратон по асфалтово трасе, само че в същото време 90 % от трасето са горски пътеки.

За най-малките ще се организира „ Детски маратон “ по основната улица на  Сливен. Той ще започва няколко часа по-късно.

За спечелилите са планувани парични награди, а за всички, приключили дистанциите, ще има медал-сувенир.

Първото издание на маратона бе през 2016 година, като тогава бяха регистрирани 147 участници.  Сред тях попадаха най-изявените имена в българското рисково тичане - Шабан Мустафа, Кирил Николов–Дизела, Антония Григорова и др.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР