Около 500 семейства на жертви на пандемията от Ковид-19 в

...
Около 500 семейства на жертви на пандемията от Ковид-19 в
Коментари Харесай

500 италиански семейства на жертви на Covid-19 искат €100 млн. от държавата

Около 500 фамилии на жертви на пандемията от Ковид-19 в Италия ще заведат гражданско дело с искане страната да им присъди 100 милиона евро поради съществени пропуски в ръководството на здравната рецесия, оповестиха през днешния ден медии, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Искът е против италианския министър председател Джузепе Конте, министъра на опазването на здравето Роберто Сперанца и ръководителя на област Ломбардия Атилио Фонтана. Ломбардия беше районът, обиден най-тежко от пандемията, с съвсем 25 000 смъртни случая от общо 70 000, регистрирани на Апенините от февруари насам.

Колективният иск беше предшестван от към 300 обособени наказателни каузи по данни на асоциацията на близки на жертви на Ковид-19 " Нои денунчеремо " ( " Ще ви съдим " ), импортирани през последните месеци, основно в прокуратурата в Бергамо.

Прокуратурата води няколко обособени следствия, свързани с тази покруса, показва Агенция Франс Прес.

Адвокатите на асоциацията настояват, че районните управляващи в Ломбардия и централното държавно управление са позволили съществени пропуски при организирането на реакцията на пандемията, заяви през днешния ден на уеб страницата си локалният ежедневник " Бергамонюз ".

Обект на рецензия е неналичието на обновен народен проект против пандемията и закъснения с обособяването на " алена зона " през февруари, включваща две общини от Бергамо, изключително наранени от ковид.

Първите " червени зони " бяха основани в края на февруари по решение на италианското държавно управление и включваха дузина общини в Ломбардия, измежду които и Кодоньо - градът на " пациент номер 1 ".

В началото на март епидемията продължи да се популяризира, като имаше две по-големи огнища в двете изключително наранени общини Нембро и Алцано. " Червена зона " обаче беше оповестена чак на 9 март, а районните и централните управляващи отхвърлят отговорността за това закъснение.

 Почти 30 000 медици са се заразили с ковид за месец в Италия Виж още

Кои са новите небогати в Италия

Новите небогати в Италия. Това са хора, съумели да оцелеят след финансовата рецесия от 2008 година, само че останали отвън обсега на италианската система за обществено подкрепяне, разчитайки на работа на черно в сивия бранш и на помощта на другари и близки, написа Колин Бари от Асошиейтед прес.

Но след съвсем цялостния локдаун в Италия напролет, въвеждането на непълен локдаун през есента, когато вирусът още веднъж означи растеж, и поради вредите, които пандемията продължи да нанася на стопанската система, и дребното благоприятни условия за работа изчезнаха.

 Едно дежурство на лекарка в поделение за ковид в Италия - от ранни зори до късен мрак Виж още

Никъде в Италия това не е толкоз явно, колкото в Ломбардия, където КОВИД-19 за пръв път се появи в Европа. По данни на италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети вирусът е довел до появяването на 300 000 нови небогати, цифри основани на проучвания на десетки благотворителни организации, работещи в района.

Благотворителна организация, обслужваща повече от 5 милиона души в Миланската архиепископия, " Каритас Амброзиана " декларира, че пандемията за първи път разкрива какъв брой огромна е икономическата неустановеност в северната италианска област Ломбардия, която създава 20 % от Брутният вътрешен продукт на страната.

 Къща за 1 евро и по 1000 евро за бебе - по какъв начин Италия притегля поданици в селата Виж още

" Каритас Амброзиана " е осигурила помощ на 9000 души по време на карантината напролет, 20 % от които декларират, че финансовото им състояние " фрапантно " се е влошило по време на 10-седмичния локдаун. През октомври близо 700 фамилии са потърсили хранителни помощи за първи път.

В народен мащаб една трета от всички, потърсили помощ от " Каритас " по време на пандемията, за първи път получават помощи, и обратно на нормалните трендове, множеството са италианци, а не чужденци.

Повече от 40 организации всекидневно обезпечават храна в Милано - финансовата столица на Италия. Една от най-големите - " Пане Куотидиано " раздава близо 3500 порции дневно. Мнозина от изпадналите в потребност преди са работили в заведения за хранене и хотели, които изключително пострадаха от рестрикциите, свързани с ковид, или като домашни помощници.

Най-уязвими при пандемията - лишила живота към този момент на над 68 000 души в Италия, която е преди всичко по този индикатор в Европа - са хората без постоянни трудови контракти.

 Коронавирусът се е появил в Италия по-рано от предполаганото до момента Виж още

Организацията " Проджето Арка ", която поддържа приюти за бездомни и обезпечава други обществени услуги в Милано, предишния месец стартира да употребява бус за разпределяне на храна, когато откри, че бездомници, които се хранеха с раздавана като благодеяние храна от заведенията за хранене и питейните заведения, остават да гладуват по време на частичната карантина през есента, когато доста хранителни заведения останаха затворени.

Не единствено бездомниците обаче се възползват от буса с храна. Неотдавна една вечер мъж с капитонирано яке и панталон с борд изчакваше в профил, до момента в който опашката изчезне. Призна, че е юрист, само че отхвърли да ни опише повече за себе си и помоли да не бъде сниман по какъв начин взима две порции топла храна и две торби с храна за идващия ден, едната за половинката си, която го чака вкъщи.

Досега мораториумите на държавното управление върху съкращенията и уволнението на служащи с трудови контракти помогнаха да се ограничи това, което съгласно чиновници на благотворителни организации е надигаща се рецесия на бедността.

" Когато тези ограничавания паднат, ще забележим същинската цена, която би трябвало да платим за пандемията ", сподели Киаварини и добави: " Хвалим се, че Милано е столица на нововъведенията, само че под тези небостъргачи, от които сме толкоз горди, има един прикрит свят, където хората живеят в условия на същинска неустановеност за бъдещето ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР