Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите

...
Около 500 граждани влязоха в Народното събрание още в първите
Коментари Харесай

Хиляди влязоха в парламента в Деня на отворени врати 

Около 500 жители влязоха в Народното събрание още в първите минути от Деня на отворени порти на институцията. Те бяха посрещнати от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която им описа забавни обстоятелства за активността на Учредителното заседание, провело първото си съвещание на 10 февруари 1879 година, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.
25
Сред най-нетърпеливите гости бяха възпитаници от столичните 101-во СУ "Бачо Киро " и 39-то СУ "Петър Динеков ", както и студенти по право от Софийския университет и от Университета за национално и международно стопанство. Те получиха книги и брошури, разказващи за работата на Учредителното заседание и полемиките, които предшестват приемането на Търновската конституция.

С огромно наслаждение Ви посрещам с "добре пристигнали " в българския парламент на тази значима за всеки един от нас дата, обърна се Цвета Караянчева към първите гости. Председателят на Народното събрание уточни, че 10 февруари е ден, който би трябвало да бъде помнен и уважаван, тъй като на него се слага началото на парламентаризма в България. От полемиките, извършени на съвещанията на Учредителното заседание във Велико Търново, няма стенограми, те са били написани като разкази, които са били четени и одобрявани на идващия ден от работата на представителите на българския народ, изясни Цвета Караянчева. Тя сподели на посетителите експозицията "140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция ", в която са показани доста забавни обстоятелства за времето, когато е бил направен първият български главен закон.
25
Оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция бяха част от експонатите, които жителите могат да видят в Деня на отворени порти на Народното събрание. В Народното събрание беше е и масата, която Петко Славейков донася от вкъщи си, с цел да бъде подписана на нея Търновската конституция, както и негови персонални движимости.

В пленарната зала ръководителят на Народното събрание изясни на най-любознателните посетители каква е работата на народните представители, по какъв начин те се разделят на парламентарни групи, кой води пленарното съвещание и сподели по какъв начин се откриват и закриват съвещанията на Народното събрание. 9-годишната Дария от 39-то СУ първа се престраши да влезе в ролята и алегорично да открие днешното пленарно съвещание.
25
До 12.00 часа към 4 000 жители посетиха Народното събрание. Денят на отворени порти продължи до 16.00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР