Около 50 процента от приетите студенти в първи курс напускат

...
Около 50 процента от приетите студенти в първи курс напускат
Коментари Харесай

Министър Денков: 50% от приетите студенти в първи курс не успяват да завършат

Около 50 % от признатите студенти в първи курс напущат висшето обучение, тъй като не съумяват да го завършат. Това съобщи пред публицисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков въз основата на данните от картата на висшето обучение.

На процедура Денков развенча мита, че " необятно отворената врата " на входа на университетите у нас значи, че всеки може да приключи висше обучение.

Висшето си обучение приключват към половината от студентите и това е общо за всички висши учебни заведения, съвсем без изключение, за съвсем всички професионални посоки, като се изключи тези, които са със мощно стимулирани студенти. Такива професионални посоки са " Медицина " и " Фармация ", в които отпадат по-малко от студентите. " Като цяло, това е един модел на висше обучение, който е признат в целия свят - необятен достъп, след което " оцеляват " единствено тези, които учат съществено ", разяснява министър Денков.

Той напомни, че висшите учебни заведения у нас сами вземат решение по какъв начин да одобряват студенти, като се изключи контролираните специалности.

МОН разгласява преди дни за публично разискване плана за Национална карта на висшето обучение в България. В документа се установи, че в България се следят разнообразни по темперамент и дълбочина несъответствия във висшето обучение. Става дума за разминавания в търсенето и предлагането на просветителни услуги на национално и районно ниво, както и в реализацията на приключилите на пазара на труда по професионални посоки и специалности от контролираните специалности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР