Около 50 надзиратели и служители от пловдивския затвор излязоха пред

...
Около 50 надзиратели и служители от пловдивския затвор излязоха пред
Коментари Харесай

Надзиратели протестират пред затвора, искат по-високи...

Около 50 надзиратели и чиновници от пловдивския затвор излязоха пред постройката на институцията в символ на митинг против ниските си заплати и неприятните условия на труд. Това се случи в 9 часа сутринта. Работещите и представители на синдиката обявиха, че митингите няма да стихнат най-малко до нова година, в случай че не им се обърне нужното внимание. Протестиращите се бяха окичили с лентички в цветовете на българския трикольор.

„ Ако ни извърнат внимание, ще прекратим тези мирни митинги. Ако не - след нова година ще вземем решение по какъв метод ще се стачкува по-нататък “, съобщи Евтим Евтимов - зам.-председател на синдикално сдружение към пандиза в Пловдив. Той показа и настояванията на протестиращите:

1. Увеличаване числеността на надзора. Надзирателите са малко и не стигат. Няма претенденти за работните места, защото заплащането е минимално. Затова чиновниците желаеха нарастване на заплатите им с 20%. Това се случва за първи път. До в този момент в митингите е желано единствено възстановяване на изискванията за труд, нови униформи, само че в никакъв случай заплати.

2. Да се изравнят възнагражденията на надзирателите с тези на сътрудниците им от Министерство на вътрешните работи, тъй като и те са по техния закон.

3. Другите претенции – усъвършенстване на изискванията на труд. Най-вече числеността – съгласно надзирателите, те работият на санитарния най-малко.

„ Един надзорник в пандиза обслужва на промяна от 100 до 120 индивида. Така не могат да се покрият всички постове. Задъхваме се и се затрудняваме. Това ни износва и физически, и душевен “, разяснява Евтимов.

Един млад чиновник без трудов стаж, стартира работа като надзорник на 480 лв.. Така е през първите шест месеца, до момента в който мине образованието Колегите от ареста са на 550 лв. заплата, откакто са минали всички заповеди и образование.

„ Това не е мотивация, да дойдат хората да работят “, обявиха чиновници. Те подчертаваха върху трудовия стаж за труд, от категория „ А “. За да се пенсионорат надизателите, те би трябвало да имат най-малко 27 години трудов стаж, само че и да са навършили 55 годишна възраст. „ Реално би трябвало да работим по 35 години в пандиза, с цел да се пенсионораме “, разясниха възмутените чиновници.

Те са подкрепени и от сътрудниците им от ГДО към Съдебната власт: „ Те са съпричастни с митинга, само че не могат да дойдат, тъй като са ангажитани с работата си “, заяви Евтимов.

Протестите ще продължат. Те ще бъдат постоянни, само че не всеки ден. Ако не бъдат изпълнени настояванията им, надирателите ще стачкуват и в София.
тагове затвор надзорник митинг заплата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР