Около 50 милиона лева ще бъдат разпределени за надбавки към

...
Около 50 милиона лева ще бъдат разпределени за надбавки към
Коментари Харесай

Разпределят 50 млн. лева за коледни добавки за пенсионерите, вероятно ще са по 40 лв. и не за всички

Около 50 милиона лв. ще бъдат разпределени за надбавки към пенсиите по Рождество.
 Представете си висока постройка с тясна основа и дупки: устойчива ли ви се коства? Ето това е прогресивното облагане  Българска социалистическа партия предлага да се върне прогресивното данъчно облагане
" Очакват се икономии в прехвърлянията от централния бюджета по бюджета на държавното публично обезпечаване, което дава такава опция - съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред bTV. - Вече в Министерството на труда и обществената политика се работи върху разбор и най-вероятно идващите няколко седмици ще предложим на Министерския съвет да утвърди сходно решение. "

Размерът им към момента е спорен въпрос. Вероятно не всички пенсионери ще получат надбавка - това ще зависи от размера на пенсията им.

" Много е допустимо (размерът) да прилича сумите, които бяха отпуснати през великденските празници. Общата сума ще надвиши 50 млн., към този размер ", сподели Горанов. По Великден пенсионерите с пенсии до 321 лева (линията на бедност) получиха по 40 лева

На рецензиите към залагането на недостиг в проектобюджета за 2019 година Горанов отговори, че заложеният недостиг е " най-малък " - към 0.5% от Брутният вътрешен продукт, че това е доста под оптимално допустимите индикатори за непоклатимост и напредък и че той " подхожда на икономическия цикъл ". И въпреки всичко от думите му в действителност не стана ясно какво в действителност постанова това.

Планираното повдигане на оптималния застрахователен приход на 3000 лв. той употребява, с цел да насочи рецензии към бизнеса, който не е удовлетворен от мярката:

" Бизнесът концептуално би трябвало да свикне, и е заставен от пазара на труда, че в случай че желаеме да запазим естествените и кадърни хора в България, цената на труда ще бъде изпреварващо по-висока от това, което те са калкулирали в техните сметки. Ако приказват за продуктивност на труда и успеваемост на производството, по същия метод може да се приказва за успеваемост на техния бизнес, тъй че да могат да заплащат естествени заплати. Защото сега те укоряват обществото, че нямало хора за работа. В същото време, поради равнището на приходи в България, доста хора, които имат благоприятни условия да продават своя труд в отворения европейски пазар, не са тук... В момента, в който пренебрегнеш фактора труд в производството, го губиш. "

Горанов съобщи още, че оптималният застрахователен приход не увеличаван от 2015 година, през същия интервал компенсацията на един ангажиран е повишена с към 29%, а междинната заплата - с близо 30%.

" Минималната работна заплата и и минималният застрахователен приход растяха, а оптималният застрахователен приход оставаше неизменен. Тоест пропорцията, която съществува сред минималния и оптималния е нарушена в пъти от концепцията, с която започва промяната в този модел ", съобщи Горанов.

На въпрос дали нарастването на учителските заплати приблизително с 20%, на бюджетните с 10% и на пенсиите с 5.6% не е избирателен ход , той отговори, че учителските заплати ги подвигат, само че не поради идните избори, а поради тези от 2017 година:

" Тогава поехме този политически приоритет и казахме, че част от решаването на казуса с качеството на образованието и на човешкия капитал би трябвало да мине през сходна политика в разходната част на бюджета. Просто изпълняваме политическите си задължения. Ако някой укорява сходна политика и я назовава предизборна, в действителност всеки бюджет е извънредно политически документ. Той отразява главната роля на едно държавно управление да управлява и преразпределя публичния запас по целите и по метода, по който счита за удачно ".

Той се опълчи на настояването на бизнеса за отпадане на втората година платено майчинство , само че при настоящия размер на обезщетение - 380 лева месечно.

Исканията за оставка на държавното управление той разяснява ехидно, с думите, че " няма смислена причина да хвърляме страната в политическа неустойчивост, единствено с цел да угодим на болните упоритости на някои водачи от опозицията ". По-късно посочи, че приказва за Корнелия Нинова, както и че " заболели са упоритостите на този, който не е подготвен, само че желае властта ".

Заявлението им, че няма да влизат в пленарната зала той разяснява с думите, че е " малко лицемерно ". От избор на съмнение не се тормозил, тъй като " като виждам, не могат да съберат численост ".

Министърът разкритикува и една от слабостите, съгласно него, в предлаганото от Българска социалистическа партия в региона на неговата компетентност - финансовата:

" Обещахме да не променяме ставките на директните налози и мисля, че нито може да ни упрекнете, че желаеме, както тях, смяна на плоския налог, нито на налозите, свързани с корпоративното облагане, нито Данък добавена стойност, нито даже осигурителните вноски, макар тяхното изказване ".

Горанов даде ясно да се разбере, че  държавното управление не желае оставката на вицепремиера Валери Симеонов , който назова майките на деца с увреждания " кресливи дами с сякаш заболели деца ".

" На този стадий, ако оставката се свързва единствено с думите, които той изрече, никога не очаквайте да пазя сходна позиция (за искане на оставка - бел. ред.). Обяснението на Симеонов, че тези думи са отвън подтекста и държанието му от самото начало във връзка с законите за хората с увреждания не ми дават съображение да заема толкоз последна позиция.

Ако излезе от изпълнителната власт, не е ясно по какъв начин ще действа обединението - дребната коалиция в огромната, Обединени патриоти, а това основава предпоставки за неустойчивост. На този стадий избираме да няма промени в обединението по метода, по който тя е образувана. "

Все отново Горанов призна, че е било належащо Симеонов да се извини:

" Дали поради темперамент, дали поради специфичност, от време на време заема по-остри позиции, което в политиката от време на време е преимущество. В случая съумя да притегли гнева на една много сериозна група от хора и сигурно много укоримо в политиката е, когато заемаш една много по-крайна позиция, изключително против по-уязвими и по-слаби хора от теб... Беше заставен да се извини поради общата оценка, че сходно говорене е несъвместимо със заемането на висша политическа служба. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР