Около 50 души са били осъдени на смърт в Демократична

...
Около 50 души са били осъдени на смърт в Демократична
Коментари Харесай

Десетки смъртни присъди в Демократична република Конго за убийството на експерти на ООН

Около 50 души са били наказани на гибел в Демократична република Конго (ДРК) в събота по отношение на убийствата на специалистите на Организация на обединените нации Зайда Каталан и Майкъл Шарп през 2017 година, съобщи Ройтерс, като се базира на правозащитна организация.

Сред наказаните на гибел е локален чиновник в имиграционните служби, а полковник от армията е получил присъда от 10 години затвор, заяви Томас Феси, експерт по въпросите на Конго в " Хюмън райтс уоч ". В страната има мораториум върху смъртното наказване от 2003 година, тъй че наказаните ще излежат доживотни присъди.

Феси, както и сестрата на Каталан, считат обаче, че следователите са пренебрегнати възможното присъединяване на високопоставени публични представители и че процесът не е разкрил истината.

Шведката Каталан и американецът Шарп са разследвали насилието сред държавните и паравоенни сили в централния район Касаи през март 2017 година, когато са били спрени на пътя от въоръжени мъже, отведени в поле и екзекутирани.

Официалните управляващи упрекнаха за убийствата паравоенното формирование " Камуина Нсапу ". В началото ДРК отхвърли присъединяване на държавни чиновници, само че по-късно полковникът и още няколко чиновници бяха арестувани и упрекнати, че са работели дружно с бунтовниците.

След развой, траял съвсем пет години, присъдите бяха произнесени от съда в град Кананага в събота.

Сестрата на Каталан Елизабет Морсби сподели след присъдите, че показанията на очевидците са били със съмнителна меродавност, а осъждането на полковник Мамбвени има за цел да отвлече вниманието. " За да излезе нескрито истината е нужно да бъдат разпитани всички обвинени, в това число тези по-нагоре в йерархията ", сподели Морсби.

От своя страна Феси сподели, че след присъдите към момента има повече въпроси, в сравнение с отговори.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде написа в Туитър: " От решаващо значение е следствието, включващо останалите, да продължи, с цел да разкрие истината и да донесе правдивост. Ние призоваваме управляващите да сътрудничат напълно с механизма на Организация на обединените нации ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР