Около 50 човека - интелектуалци, артисти и зрители на предаването

...
Около 50 човека - интелектуалци, артисти и зрители на предаването
Коментари Харесай

С възгласи "тоталитаризъм" граждани и журналисти поискаха оставката на Кошлуков

Около 50 индивида - интелектуалци, актьори и фенове на предаването " Денят стартира с просвета " се събраха пред Българската национална телевизия през днешния ден, с цел да изискат оставката на програмния й шеф Емил Кошлуков. Протестът бе проведен през уикенда, откакто се разбра, че екипът на предаването е бил застрашен с уволняване, в случай че не удвои рейтинга на предаването и не го направи по- " начин на живот ". Днес в ефир водещите прочетоха декларация, с която упрекнаха Кошлуков и в напън по посока кои посетители да канят, какви въпроси да им задават и по какъв начин да ги показват.

" Тук съм, тъй като ми се коства, че предаването " Денят стартира с просвета " внезапно стана доста значимо - първо за шефа на парламентарната комисия по медии и просвета, за което те доста нежно не оповестиха какво споделя в Народното събрание и ние научихме от вестник " Дневник ", че то още веднъж е обект на рецензия на този началник (става дума за изявлението на Вежди Рашидов от четвъртък - бел. ред.). Това е комисията, от която зависи бюджетът на публичните медии ", сподели пред " Дневник " медийният специалист Жана Попова. " И второ, тъй като сътрудници за пръв път от доста години произнесоха думата " напън ".

 Музикантът Васил Гюров (вляво) и спортният публицист в Българска национална телевизия Камен Алипиев
© Юлия Лазарова

Музикантът Васил Гюров (вляво) и спортният публицист в Българска национална телевизия Камен Алипиев

" Случващото се с националната телевизия е същинско безсрамие. Това са първите плахи попълзновения на тоталитаризма ", разяснява членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. " Вмешателството от позицията на началник на едни самостоятелни публицисти на политическо равнище е нещо, което нито един от нас не трябва да позволява. Тоест вие повече от мен би трябвало да застанете против този човек и той мигновено да излезе и в никакъв случай да не влиза в тази постройка ", сподели на интервюиращите го медии музикантът Васил Гюров, който през уикенда прекара няколко часа пред малкия екран протестирайки самичък против Емил Кошлуков.

" Все едно някой да ти повърне в хола "

Демонстрацията събра академични преподаватели, музиканти, актьори и публицисти, само че не и доста известни лица от Българска национална телевизия. В поддръжка на сътрудниците си излезе единствено спортният публицист Камен Алипиев, който съобщи че малкия екран е негов дом от 30 години и оприличи актуалната обстановка на това " някой да му повърне в хола ". Алипиев посочи, че няма директни наблюдения за напън оттатък написаното от сътрудниците му, само че става дума за кардинален митинг, предизвикан от назначението на съответна персона. " Когато в биографията ти има моменти, в които работиш за медии,които непосредствено постоянно са обслужвали съответни ползи и при кандидатурата си за общоприет шеф извадиш документ, че си работил и в партийна телевизия, ти олекваш ", сподели Алипиев по адрес на Емил Кошлуков.

 Екипът на предаването слезе, с цел да се срещне с протестиращите
© Юлия Лазарова

Екипът на предаването слезе, с цел да се срещне с протестиращите

При протестиращите слезе и екипът на " Денят стартира с просвета ". Журналистите благодариха за поддръжката на присъстващите и на генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров. Запитани дали са солидарни с настояването за оставка на програмния шеф, те препратиха към декларацията си от днешния ден и обявиха, че се надяват работата им занапред нататък да покаже, че правилата на публичната медия се съблюдават. Работим за обществото, не считаме, че рейтингът би трябвало да е аршин за нашата работа, само че в случай че управлението реши по този начин, ще отстъпим, прибавиха още оттова.

Емил Кошлуков отговори през " Пик "

Никой от управлението на Българска национална телевизия не излезе да се срещне с протестиращите и телевизионните камери. В изявление за уеб страницата " Пик " обаче Емил Кошлуков изяснява, че казусът му с предаването е това, че посетители като историка Емил Джасим, канени да разясняват като специалисти, не са показани като лица на партията " Да, България ", каквито са от година. По думите на програмния шеф, който е от месец на поста, към този момент идвали недоволства за " деформиране на информацията " и евентуално щели да идват и други писма. В друга обява на " Пик " от през днешния ден екипът на предаването е наименуван " лекетата на Севда Шишманова ", а гостите му - " апостоли на митингите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР