Около 5:30 часа сутринта в студената сутрин на 24 февруари

...
Около 5:30 часа сутринта в студената сутрин на 24 февруари
Коментари Харесай

Капитанът на Шахтьор за войната: На 24 февруари мислех, че е станала авария в електроцентрала, първите няколко месеца не помислих за футбол нито веднъж

Около 5:30 часа сутринта в студената заран на 24 февруари най-големите страхове на Тарас Степаненко стават действителност. Капитанът на Шахтьор (Донецк) се обръща в леглото си и помислил, че е успал, защото на открито било толкоз ярко. Слънцето към момента не било изгряло в киевското предградие, но небето е било осветено от ракети и бомби. Родината на Степаненко Украйна е нападната.

“Събудихме се под звуците на войната, а наоколо имаше детонации ", споделя той пред ”Дейли Мейл “, заеквайки при сърцераздирателния спомен. " Жена ми Маргарита ми сподели, че войната е почнала, само че аз споделих: " Не, това не е допустимо... това би трябвало да е детонация в електроцентрала ".

" Никой не си е мислил, че може да се стигне до пълномащабна война. Никой не знаеше какво да прави. Първите дни бяха ужасни. Всеки се опасяваше за живота си “, споделя той. 33-годишният Степаненко има трима сина - на пет, осем и девет години - и се опасява за тяхната сигурност. " От първите минути на нахлуването трябваше да сме готови. Нямаш време да мислиш, просто би трябвало да се продължиш напред ", споделя той. " Страхувах се за живота на синовете си ".

Първите дни прекарва в укриване в киевската провинция, в къщата си на върха на рид, който е един от трите маршрута на навлизане на войските на Владимир Путин. Украинският национал, който има 73 мача за националния тим, се криел в мазето си с бейзболна бухалка, дружно със съседа си, въоръжен с пушка - и чакали руснаците.  " Мислех, че ще дойдат в къщата ми. Но за благополучие нашите бойци ги стопираха, тъй че не можаха да мръднат. Това ни завоюва време ", споделя капитанът на Шахтьор.

Степаненко и фамилията му бягат от Киев в по-безопасния град Чернивци. Ако изобщо някъде Украйна не е безвредно. След това той живее в Молдова и Румъния, а фамилията му се е открило в Испания. " Когато би трябвало да напуснеш дома си, приятелите и родителите си... всеки ден чета за разрушени къщи ", споделя той.  " Някои дни плачем по през целия ден. В някои дни нямаме никакви страсти, а в други е безчувствено, извънредно и стресиращо ".

Играчите на Шахтьор се приготвят за мача с Рен от Лига Европа в полската столица Варшава. Отборът е в заточение от родния си град, откогато през 2014 година избухна войната в района на Донбас, като от този момент отборът играе в Лвов, Харков и Киев.

“За нашите бойци е доста по-трудно, в сравнение с за нас “, казва Олександър Зубков, полузащитникът, който вкара гол против Реал Мадрид  " Искаме да продължим приказката си в Лига Европа. Когато играем, се борим един за различен и за Украйна. Треньорът на тима Игор Йовичевич прибавя: " Аз и моите играчи разбираме, че играем за народа на Украйна. Искаме да ги накараме да се гордеят с нас, надълбоко в сърцата си. Те ни карат да се гордеем с тях, борейки се за нашата независимост.

Футболът в разкъсваната от войната страна постепенно се възобнови, като мачовете се играеха при закрити врата на фона на войната. " През първите няколко месеца не помислих за футбол нито един път ", спомня си капитанът Степаненко. " Всичко беше нереално. Единственият ми приоритет беше да остана в сигурност и да се опитам да посетя роднините си. " След четири месеца започнахме да играем благотворителни мачове и играх в плейофа за Световната купа за Украйна (загубата от Шотландия). " В последна сметка трябваше да се върнем към... в случай че мога да кажа това... естественото. Когато украинската лига се завърна, играхме в Лвов. " Играехме и чухме тревога за въздушно нахлуване, тъй че избягахме в мазето! Това се случи три пъти. В един мач изтичахме в бомбоубежището и останахме там два часа. След това се върнахме и изиграхме второто полувреме! ", спомня си той.

" Когато играеш футбол, не мислиш за войната. Но не можеш да избягаш от нея. Винаги чуваш шумове, войната е постоянно там. " Говоря с родителите си (които към момента са в Киев) и от време на време слушам детонации. Два или три пъти месечно Русия изстрелва ракети по Киев ", споделя Степаненко

Рен е първият спортен мач на клуба от 19 ноември насам, а клубът прекара известно време на подготвителен лагер в Белек, Турция. Шахтьор бе изоставен от редица значими футболисти и заведе дело против ФИФА във Федералния съд на Швейцария, с цел да оспори решението, което разреши на всички неукраински играчи на Шахтьор да изоставен със свободен трансфер. Тогавашният ментор на отбора Роберто де Зерби, в този момент управител на Брайтън, спи на пода в хотела на тима в първите дни на нашествието и не се връща в Италия, до момента в който всички негови играчи и фамилии не изоставен безвредно Украйна.

От Шахтьор през днешния ден са поканили дребните деца Микита и Илия Калимбет на мача във Варшава. Къщата на децата е обстрелвана от съветските войски, а майка им е убита.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР