Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България.

...
Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България.
Коментари Харесай

Безработицата у нас на рекордно ниски нива

Около 47 – 48 хиляди са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от концепцията на бизнеса да назначи повече хора, с цел да пораства. Когато те липсват на пазара е тежко. Безработицата от 3,9% е едно от най-ниските равнища, които сме стигали. Това сподели Надя Василева, ръководител на Българска конфедерация по заетосттa пред NovaNews.
Прочетете още
Тя направи разбор на данните на Национален статистически институт за работната мощ през четвъртото тримесечие на 2022г. Василева чака на фона на рецесията тази година да има противоположна наклонност.

Експертът уточни, че като се гледа пазара на труда би трябвало да се има поради, че има две групи – мобилни работни места и закрепени работни места. В България услугите заемат към 69% от стопанската система, към 30% е индустрията, уточни тя. Василева посочи, че това е проблем.

По нейни думи външнополитическите фактори дефинират неустановеност на работодателите. Тя счита, че всички браншове ще бъдат обезпокоени от основаните условия.

Василева изрази вяра за това, че повече стопански неактивни хора ще бъдат привлечени към работните места. Тя счита, че безработицата в края на 2023 година може да доближи до 4,5%. „ Всяко число под 5% е проблем “, добави специалистът.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР