Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха

...
Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха
Коментари Харесай

75% от работещите роми имат подписан договор с работодателя си

Около 43% от всички роми в България работят. Това оповестиха от фондация " Тръст за обществена опция “. Данните са от изследване, осъществено от фондацията в интервала юли-август 2022 година измежду 1250 индивида в цялата страна. За съпоставяне делът на заетите в цялата страна - по данни на Националния статистически институт за първо тримесечие на 2023 година, е 53,1%, допълниха от фондацията. Делът на безработните роми е към 25%, демонстрират още данните от изследването на фондацията. Десет % от ромите в трудоспособна възраст са дами, домакини, които са " прикрит “ капацитет за трудовия пазар.

Въпреки засиления поток на миграция, коронавирус пандемията и войната в Украйна, данните нееднозначно потвърждават устойчивата наклонност на претовареност измежду ромската общественост в България, прибавиха от фондацията. 

От всички заети роми 75% работят с подписан контракт с работодателя си. Повече от половината от тях разполагат и с дебитна карта, което е причина за понижаване на каузи на нерегламентирания труд и на нарушаванията на трудовото право. Нараства и броят на ромите бизнесмени, само че техният дял остава към момента невисок – към 2%, демонстрират още данните от изследването. Бизнес в продължение на над една година развиват 46% от ромските бизнесмени, а 43 % - повече от пет години.

В България за девет години делът на ромите със приблизително обучение се е удвоил. Това демонстрират данните от отчет на фондацията " Тръст за обществена опция ", който беше показан през 2022 година Данните от отчета са съпоставени с резултати от изследване, осъществено през 2011 година Наблюдава се наклонност на спад на неграмотността измежду ромите, като максимален дял на неначетеност се отбелязва при групите, които са с ранни бракове и тези, които в никакъв случай не са посещавали учебно заведение. Все по-голям дял са ромите, които считат, че е добре ромските младежи да получават по-високо обучение, като най-често посочваното е приблизително обучение, следвано от висше, демонстрира още отчетът. 

От 2018 година фондацията работи по услуга, която запълва пропастта сред работодатели и общности в неравностойно състояние, в началото в границите на европейски план, а понастоящем – независимо. Сред услугите на плана са кариерно насочване на хора от уязвими групи, мотивация, образования, менторство, поддръжка на работното място и образования. Услугите се оферират в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Велико Търново.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР