Около 43% от населението в страната се е срещало с

...
Около 43% от населението в страната се е срещало с
Коментари Харесай

Първо национално лабораторно изследване: 43% от българите са имали досег с К-19

Около 43% от популацията в страната се е срещало с ковид а. Това демонстрира национално проучване на една от огромните вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в разнообразни дни и градове на инцидентен принцип.
Това е моментна фотография, не може да се вмести в разпоредбите за национално представително изследване, сподели в предаването „ Преди всички “ притежателят на лабораторията доктор Недялко Калъчев.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв мотив лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят единствено допир с вируса по натурален път.

„ Логиката е била, че взимаме инцидентни лабораторни проби. Ние не знаем авансово. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто инцидентен принцип, без да се интересува кой е пациентът, изравен зад тях “, акцентира Калъчев пред БНР.

Д-р Недялко Калъчев разясни, че огромна част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат обичайно равнище на антитела.

„ Те не са малко. Това е един доста порядъчен отговор. “

Слабо позитивните резултати са едвам 4% от пробите, означи Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% минали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата към една трета от пробите са позитивни за съществуване на антитела.

Ако получените от лабораторното изследване данни се екстраполират върху общия брой на популацията в страната, се получават към 2 милиона души и от горната страна, разяснява Калъчев. По думите му, това значи, че формалната статистика може да се умножи х 6.

„ Не сме си свършили работата с имунизациите. Имаме да наваксваме “, уточни още Недялко Калъчев.

Има хора, които са имунизирани, само че не образуват антитела. Това се случва в дребна част от случаите при избрани групи пациенти, които развиват невисок имунен отговор, добави той.

Част от имунизираните с векторна ваксина имат доста мощен имунен отговор, само че при дребна група отговорът е доста вял, означи доктор Калъчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР