Около 42 000 души са изложени на риск от наводнения

...
Около 42 000 души са изложени на риск от наводнения
Коментари Харесай

Около 42 000 души са изложени на риск след срутването на язовирната стена на Нова Каховка

Около 42 000 души са изложени на риск от наводнения в следените от Русия и Украйна зони по поречието на река Днепър след сриване на язовирна стена. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на съвещание да разиска случилото се. Язовирът доставя с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година, както и Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор. 
Най-малко седем души са в неопределеност, откакто водите от опустошения язовир наводниха околните региони, заяви назначеният от Москва кмет на града Владимир Леонтиев. От градската администрация обявиха, че равнището на водата в Нова Каховка тази заран е почнало да спада. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш акцентира, че организацията не разполага с самостоятелна информация за събитията към станалото. Той обаче уточни, че Организация на обединените нации и сътрудниците й към този момент изпрашат помощи в съгласуваност с държавното управление в Киев, в това число чиста питейна вода и таблетки за филтриране на нечиста вода.
Заместникът на Гутериш по филантропичните въпроси Мартин Грифитс сподели, че разрушаването на язовира съставлява сериозен удар по производството на храни в региона. Освен това то носи риск мини и експлозиви да бъдат отнесени от водата в други региони, които преди този момент са считани за безвредни.
След детонацията, станала в 3 ч. предходната нощ, река Днепър увеличи равнището си, а близки до язовира обитаеми места, които са евентуална цел на украинска контраатака, бяха наводнени. Хиляди хора бяха принудени да бягат.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР