Около 4000 души се събраха през уикенда в центъра на

...
Около 4000 души се събраха през уикенда в центъра на
Коментари Харесай

Премиерът на Косово пред БНТ: На Западните Балкани също се води хибридна война

Около 4000 души се събраха през уикенда в центъра на Белград, с цел да изразят поддръжката си към президента Владимир Путин и съветската инвазия в Украйна. Те развяваха съветски флагове и скандираха " Сърби и руснаци, братя вечно ", както и лозунги срещу НАТО. Сръбският президент Александър Вучич публично осъди нападението в Организация на обединените нации, само че отхвърли да вкара наказания против Москва.
Русия управлява нефтената и газова промишленост в Сърбия, а също така има право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което й разреши да попречи на формалното признание на Косово.

Как отеква на Балканите войната в Украйна - Николай Кръстев беседва с премиера наКосово Албин Курти в изявление за.

Николай Кръстев: Здравейте, господин Курти. Благодаря Ви, че се съгласихте да гостувате в Българската национална телевизия.

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Здравейте, благодаря за поканата.

Николай Кръстев: Г-н Курти, каква е прогнозата на Европа за изхода на войната в Украйна?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Очевидно е, че блиц-войната на Русия в Украйна се провали и сега ставаме очевидци на опит да се раздели Украйна. Те ще желаят да получат колкото се може по-голяма територия от Украйна, защото след тези ужасни закононарушения, които се случиха на територията на Украйна в резултат на нашествието и военната експанзия на Русия не виждам по какъв начин към момента могат да се надяват на някакво марионетно държавно управление. Следователно съществува огромна заплаха да упорстват да си поделят Украйна като я разделят на западна и източна част. Така източната част ще се управлява от Русия, а тези украинци, които не желаят да бъдат ръководени от Москва ще бъдат изселени в западната част на страната и мога да си показва, че упоритостта на Москва е Западна Украйна да бъде страна без изход на море, т.е. да няма достъп до Черно море. За страдание президентът Путин мисли единствено за територията, а не за хората и по тази причина желае колкото се може по-голяма част от Украйна, защото желанието му е да възвърне Руската империя, в която ще бъде не просто президент, само че новият цар в 21-ви век.

Николай Кръстев: Г-н Курти, страхувате ли се, че Украйна може да се трансформира във втора Босна? Какво мислите за това?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Смятам, че повтарянето на модела на Босна и Херцеговина за вътрешна делба на Украйна е огромна заплаха, защото разделянето на Украйна доста наподобява на разделянето на Босна. Хората в Украйна до момента живяха дружно, без значение от националността си, религията или политическите си убеждения. Може някои от тях да хранят мощна благосклонност към Русия, само че без значение от това те съжителстваха с тези, които не хранят никакви благосклонности към Москва, Русия. Сега по-късно принуждение, това навлизане с военни машини, ръководено от президента Путин, който от една страна изпитва носталгия по далечното минало на Русия и въпреки това е наскърбен от западните демокрации, може да се стигне до още повече принуждение, което да унищожи обществената съгласуваност вътре в страната, в Украйна. Ние от Република Косово подкрепихме глобите още през цялото време и също въведохме наказания в сходство с настояванията на Европейския съюз против Руската федерация, която желае да унищожи една страна и да употребява войната като средство за делене на обществото и фамилиите, да „ териториализира " казуса като употребява армията си като главен инструмент за териториализация на наличието си. Това се случи в Босна преди 30 години, когато Сърбия раздели Босна на следени от нейните военни елементи територии против босненци, мюсюлмани и хървати. В случая с Босна Сараево остана отвън рамките на Република Сръбска, която съставлява 49% от територията. Но в този случай мисля, че Руската Федерация цели да реализира блокада на Киев, тъй че Киев сега е на път да се трансформира в Сараево. В Босна и Херцеговина преди 30 години столицата Сараево беше обградена в продължение на 3 години и половина, и в този момент виждам по какъв начин Киев е в огромна заплаха да се окаже обкръжен от съветските военни машини.

Николай Кръстев: Г-н Курти, проруската агитация твърди, че съществува връзка сред независимостта на Косово и анексирането на Крим. Какво бихте споделили за това съпоставяне? Виждате ли такава връзка?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Не виждам връзката. Но виждам замисъла на Кремъл да употребяват всичко, което роди въображението им, без значение от това какъв брой е неправилно, с цел да оправдаят това, което плануват от години. За да оказват помощ на Сърбия желаят да употребяват Косово и с цел да оправдаят анексирането на Крим и Донбас те злоупотребяват със случая Косово. В Косово имаше геноцид от страна на Сърбия и напролет на 1999 година НАТО се намеси за да приключи този геноцид. Над 12 000 невъоръжени цивилни бяха убити от сръбските военни сили, ръководени от режима на Милошевич, 20 000 дами бяха изнасилени, над 13000 деца - убити и 860 000 албанци от Косово бяха депортирани към Северна Македония, Албания или Черна гора и 80% от популацията на Косово напролет на 1999 година са изгонени от домовете си. Освен това 120 000 къщи бяха разрушени, изгорени или мощно развалени, тъй че станаха негодни за прилагане. Това, което се случи в Косово беше геноцид и НАТО се намеси. Тогава се сплотиха 19 страни, с цел да спрат геноцида, осъществяван от Сърбия. Те реализираха необятен консенсус против сръбската окупация, апартейд, експанзия и геноцид. Следователно заличаването на Косово пристигна изпод и след геноцида. Докато в тази ситуация на Крим видях изборни урни до момента в който проведоха един референдум, само че тези урни ги изнасяха съветските бойци. Следователно самоопределянето и демокрацията не идват от горната страна, а изпод. При Косово самоопределянето и демокрацията идват изпод, от хората, които са избрали своите представители или вземат исторически решения. В случая с Крим и Донбас решението беше взето в Кремъл и изборните кутии бяха носени от съветските бойци, тъй че това няма нищо общо с Косово.

Николай Кръстев: Прав сте. Много анализатори настояват, че Балканите са слаба точка и Русия е извънредно дейна в този район. Какво мислите за сходни изказвания?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: На Западните Балкани също се води хибридна война. Регионалният център " Спутник " се намира в Белград. В Ниш, Сърбия имат така наречен Хуманитарен съветски център и за жалост в Сърбия виждаме Лукойл, Газпром, Росатом и Сбербанк, тъй че Русия е извънредно дейна в Сърбия. Всички 14 самолети изтребители МиГ-24, с които разполага Сърбия са получени от Беларус и Руската федерация под формата на подаяние. И това демонстрира тяхната ориентировка. За страдание Белград постоянно са желали парите на Европейски Съюз и оръжията на Русия. Искат да продължат в тази посока и това е повода да не постановат никакви наказания на Руската федерация и това ни тревожи, само че не ни плаши. Тъй като най-голямата ни граница е със Сърбия, а Сърбия не признава Република Косово, би трябвало да сме деликатни, бдителни и да следим по какъв начин се развиват нещата, само че се тормозим, че хибридната война, която прерасна в същинска война в Украйна може да има сходна цел и на Западните Балкани, в Босна и Херцеговина, Черна гора или Косово. Ще забележим, надяваме се, че няма да се случи, само че не можем да кажем, че сме сигурни и в сигурност. От една страна е Сърбия, а въпреки това - Путин има директна връзка с някои политически водачи на Западните Балкани. Например, Владимир Путин няма потребност да се обажда на Александър Вучич, с цел да се свърже с Милорад Додик в Босна и Херцеговина. Президентът Путин се обажда на Додик в Република Сръбска в Босна и Херцеговина непосредствено. Следователно има двойна опасност. От една страна, тесните връзки на Сърбия с Руската федерация и въпреки това има играчи и фактори в шестте от западните Балкани, които са директно свързани с Москва. Нека ви дам един образец. От общо 250 члена на сръбския парламент 151 са част от другарската група „ Сърбия - Руска федерация ". Над 60% от сръбския парламент е част от тази другарска група. Така че тези връзки са многостранни и прекомерно дълбоки и заради тази причина следим обстановката, защото опасността е налице. Косово е страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз и НАТО, до момента в който Сърбия по-скоро желае пари от Европейски Съюз, а не присъединение към Европейски Съюз и има отрицателна позиция към НАТО.

Николай Кръстев: Страхувате ли се от нова война на Балканите?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Смятам, че е допустима и би трябвало да бъдем доста, доста деликатни. Кремъл има интерес войната да се разрасне. Когато автокрацията продължи дълго, тя прераства във война. Автократите нормално водят войни. Президентът Путин прекомерно дълго разполага с прекомерно доста власт, а неговата автокрация е деспотична. Смятам, че той желае да сътвори повече проблеми на Европейски Съюз и НАТО, защото ненавижда Запада, ненавижда западните демокрации. И на всички места, където има уязвими места като разногласия, противоречие, слаби страни считам, че през идващите седмици, месеци и години той ще се опита да се възползва, само че да се надяваме, че това няма да продължи толкоз дълго.

Николай Кръстев: Г-н министър-председател, какво стана с разговора сред Прищина и Белград? Оптимист ли сте, че сегашният миг може да е началото на нова епоха?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Предстоят избори в Сърбия след към месец, само че в Сърбия постоянно има неизясненост по отношение на точната дата, на която ще се организират изборите, само че не и по отношение на резултатите. В Сърбия системата е еднопартийна. В Сърбия не съществува плурализъм и народна власт. „ Прозрачност без граници " го назовава „ хибриден режим ", само че в същността си хибриден режим значи автокрация. Не е елементарно да имаш сполучлив разговор с автократори. Ние обаче бяхме доста градивни, изобретателни и ангажирани с разговора. Президентът Байдън и Държавният секретар Блинкен ясно обявиха какво съглашение би трябвало да се реализира, съглашение, което е правно обвързващо и основаващо се на взаимно признание. Това съглашение, което търсим да реализираме, е съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. Съгласно резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от есента на 2010 година разговорът сред Косово и Сърбия е разговор за статута на връзките, а не за статута на Косово. Статутът на Косово е суверенитет, самостоятелност и това е решено. Международният съд от юли 2010 година на процедура закри правния спор по отношение на легитимността и обосновката на Декларацията за самостоятелност на Република Косово. Всичко което вършим в този момент след консултативно мнение на Международния съд, най-висшия в света по тези въпроси, е да влизаме в разговор за да възстановяваме връзките си. Предложих на президента на Сърбия няколко неща, само че той не прояви схващане към нито едно от тях. Например, предложих през юни и юли предходната година документи, които съдържат желание за мир, за липса на експанзия сред Косово и Сърбия, т.е. изключват нахлуване, само че той ги отхвърли. Също по този начин предложих взаимност на правата на малцинствата. Да се реализира единодушие малцинствата в Косово да се третират по същия метод, по който се третират и в Сърбия, само че той още веднъж отхвърли. Не е елементарно и мисля, че в огромна степен той към момента живее в предишното. Той беше министър на информацията на Милошевич и по този начин и не се дистанцира ясно от режима на Милошевич. Напротив, той интензивно взе участие в отричането на кръвопролитията и закононарушенията, осъществени от сръбската полиция и войска в Косово през 1998 и 1999 година Непризнаването на Косово от Сърбия от една страна и непризнаването на закононарушенията, които сръбската страна извърши против хората в Косово въпреки това не са доста разнообразни неща.

Николай Кръстев: Г-н министър-председател, по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен преди няколко седмици, имахте среща с българския си сътрудник, господин Петков. Какви са усещанията Ви от този диалог?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Срещата с министър-председател Петков мина доста добре. Това беше първата ни среща и останах с отлични усещания по отношение на неговата честност и подготвеност. С неспокойствие чакам да укрепим двустранните връзки сред Косово и България. Можем да засилим търговията между тях, икономическите вложения, както и културното си съдействие, само че в същото време бихме могли да обединим напъните си в битката против проведената престъпност и корупцията на Балканския полуостров. Мафията на Балканите е доста добре интегрирана оттатък границите и заради тази причина е належащо по-тясно съдействие сред страните ни за гарантиране върховенството на закона. Използвам случая с цел да поздравя Вашите фенове и българския народ по случай националния празник 3 март - Освобождението на България и бих желал да благодаря на България, че призна независимостта на Косово и за поддръжката, която ни оказвате във всяка интернационална организация. Надявам се да разтеглим и укрепим нашето двустранно съдействие.

Николай Кръстев: Един финален въпрос, господин Курти. Кое е най-същественото в двустранното ни съдействие - стопанска система, туризъм, по какъв начин мислите?

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: Смятам, че стопанската система е най-важна, както и корупцията. Тоест дружно би трябвало да работим за повече вложения и търговия, само че в същото време би трябвало да спрем целия незаконен трафик и корупцията, защото, както сподели президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън, корупцията и закононарушенията са опасност за националната сигурност. Следователно, освен в името на справедливостта, само че и в името на сигурността би трябвало да обединим напъните си в битката с всякаква престъпност и корупция.

Николай Кръстев: Благодаря Ви за това изявление, господин Курти. Успех с вашата задача.

Албин Курти - министър-председател на Република Косово: И аз Ви благодаря и Ви искам всичко най-хубаво.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР