Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч

...
Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч
Коментари Харесай

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

О коло 400 са записаните болни от коклюш, което е надалеч от упования пик , сподели служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия .

От министерството чакат пикът да бъде доближат до края на май.

Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните управляващи и ще се понижи разпространяването на заболяването в учебни заведения и детски градини, сподели още министър Кондева.

В момента в 11 области към момента няма регистрирани случаи, което не ни дава алтернатива да обявим зараза, изясни служебният здравен министър.

Ако това се наложи, най-вероятно ще е за избрани области. В момента заболяемостта е най-голяма в София.

Галя Кондева добави, че в 46 учебни заведения има карантинирани класове. Карантината е в границите на 14 дни. Когато има потвърден случая на коклюш в един клас, той се карантинира, подсети министърът. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи.

Министър Кондева напомни, че страната е осигурила безвъзмездни проби, които се вършат в Районната здравна ревизия в София и в Националния център по паразитни и заразни болести.

В момента имаме данни, че родителите са се задействали. Там, където има някакви пропуски в имунизационния календар по разнообразни аргументи, се обръщат към персоналните си лекари и несъмнено има нараснал интерес за осъществяване на имунизационния календар по метода, по който е заложен.

Решението да се имунизират бебета на месец и половина към момента се дискутира, добави Кондева, само че това е и метод да ограничим болестта в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. Тенденцията за нарастване на болните от коклюш в Европа се следи от близо една година.

По време на епидемията от COVID-19 имаше някои пропуски в имунизационния календар и това може да е една от аргументите, макар че от коклюш боледуват и имунизирани, изясни още служебният министър.

Кратката характерност на имунизацията, която се ползва при тях, разрешава това да се прави още на 6-та седмица – т.е. налични са задоволително данни за сигурност на това приложение и сега чакаме окончателното решение на Националния съвет по имунизациите, което за нас ще бъде водещото при взимането вероятно на решение, добави Галя Кондева.

За бременните в последния триместър също са противоречиви доказателствата и по този въпрос чакаме тяхното решение. В доста страни се ползва, хърватите даже направиха наложителна имунизацията на бременните в третия триместър и на възрастните в контакт с новородени.

В склада на министерството има задоволително количество обезпечени ваксини. Полагат се и старания да се обезпечи бърз достъп до пазара. В петък ще дойдат 2000 дози от ваксина против коклюш, която ще се популяризира в аптеките. 25-30 лв. коства проучването за коклюш, имунизацията също е от порядъка на 30 лв., сподели министърът.

Преди два дни пристигна информация от прокуратурата, че се отхвърля образуването на досъдебно произвеждане по случая „ Даная “ заради липса на данни за осъществено закононарушение, сподели Галя Кондева и добави, че в 14:00 часа ще има среща с Ани Стоянова и фондация „ Даная “, с цел да бъдат изяснени техните претенции.

Министерството на здравеопазването стартира оповестяването на състезания за шефове на лечебни заведения, съгласно приключването на договорите, в същото време са удължени периодите на привършване на състезанията, с цел да могат шефовете да извършват отговорностите си, заплащанията и всичко, което е обвързвано с тяхната директна активност, изясни Кондева.

На 6 лечебни заведения договорите са изтекли през месец март към този момент са пуснати като състезания, остават още 9, главно в София и Пловдив.

Сред лечебните заведения е и „ Пирогов “, като се чака състезанието да е пуснат до края на април. До 20 май е крайният период за подаване на документи.

Има проблем в Националния център по трансфузионна хематология, от февруари работното му време е до 14:00 часа, като главната причина е напускането на шест медицински сестри, сподели още министър Галя Кондева./Vesti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР