Около 400 руски военнослужещи са били убити на 8 май

...
Около 400 руски военнослужещи са били убити на 8 май
Коментари Харесай

NYT: Около 400 руски войници бяха убити при опит да преминат река Северски Донец

Около 400 съветски военнослужещи са били убити на 8 май при опит да преминат река Северски Донец, заяви вестник „ The New York Times “, базирайки се на украинските военни.

Представители на въоръжените сили на Украйна оповестиха на кореспондента на изданието, че през първите 10 дни на май съветските военни са се пробвали да форсират Северски Донец край Белогоровка, с цел да обкръжат украинските сили в региона на Северодонецк. Вместо това обаче самите съветски военнослужещи се оказали обкръжени – не им било разрешено да преминат към южния бряг на реката. Открит е мощен артилерийски огън и са били изстреляни мини по коритото на реката, взривявайки прелезите и блокирайки пътя.

На сътрудник на NYT, посетил мястото на борбата, украинските военни са посочили счупена съветска техника – минимум 15 бронирани машини, както и сектор от гората, където, както написа вестникът, „ къси съветски униформи висят от дървета “ и „ миризмата на разлагащи се тела е непоносима “.

Полковник от въоръжените сили на Украйна Дмитрий Кашенко сподели пред кореспондента на NYT, че украинските военни по високоговорителите са предложили на руснаците да се предадат, само че той не е сигурен дали те са чули тези апели. Някои съветски бойци, сподели той, съумяха да се измъкнат от обкръжението, като преплуваха реката в противоположната посока.

Руските войски скоро възвръщат взривените понтонни прелези и още веднъж се пробват да преминат Северски Донец, само че са посрещнати от украински сили, които заемат защита.

Според NYT, във връзка с броя на жертвите, случилото се в Белогоровка е едно от най-големите провали на съветските войски в борба от началото на нашествието в Украйна.

Фактът, че при опит за форсиране на Северски Донец в региона на Белогоровка, съветските войски претърпяха обилни загуби, беше прочут по-рано, само че броят на жертвите не беше обявен до момента.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР