Около 400 компании в Турция са били глобени с общо

...
Около 400 компании в Турция са били глобени с общо
Коментари Харесай

Заради прекомерно покачване на цените: В Турция глобиха около 400 компании с общо $5,6 милиона

Около 400 компании в Турция са били санкционирани с общо 5,66 милиона $ за незаслужено повишаване на цените през първите шест месеца на тази година, съгласно данни на Министерството на търговията. Наложените санкции са от институция, наречена The Unfair Price Evaluation Board.

Основната цел зад основаването на институцията е да противодейства на практики, които нарушават салдото на търсенето и предлагането на пазара и най-много несъразмерни нараствания на цените.

През първата половина на 2023 година е имало поредност от инспекции за незаслужено високи цени във всичките 81 провинции, ориентирани към общо 6 673 компании и 31 129 продукта.

За санкционираните компании е " открито е, че са взели участие в прекомерно нараствания на цените за нужни материали след земетресението, което засегна 10 провинции ", се споделя в изказването на Министерството на търговията.
 В Румъния проверяват картел при цените на олиото, захарта и маслото, а някои от фирмите продават и на българския пазар
В Румъния проверяват картел при цените на олиото, захарта и маслото, а някои от фирмите продават и на българския пазар

Това са питателните артикули, чиито цени са се вдигнали най-вече в северната ни съседка

Турският орган заяви, че се наблюдават и дали се съблюдават наредбите за етикетите на цените, като и тук инспекциите са обхванали забележителен брой артикули над 580 000 продукта на 25 400 обекти.

В резултат на тези инспекции бяха открити нарушавания в 15 894 продукта, като административните санкции са на обща стойност 556 512 $. Тези ограничения служат за съблюдаване на стандартите за отбрана на потребителите и поощряване на обективни ценови практики на пазара.

Преди три месеца и в Румъния се зародиха подозрения за прекалено повишение на цените, изключително на питателните артикули. Съветът за отбрана на конкуренция на Румъния стартира следствия за вероятни покупко-продажби за фиксиране на цени сред производители на слънчогледово олио, масло и захар. Това са питателните артикули, чиито цени са се вдигнали най-вече в северната ни съседка.

Сред разследваните компании бяха Albalact, Covalact и Dorna Lactate (част от групата Lactalis), Friesland Romania, Lacto Food и The Brasov Milk Factory (Olympus).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР