Около 400 000 птици са били умъртвени по хуманен начин

...
Около 400 000 птици са били умъртвени по хуманен начин
Коментари Харесай

Заради врабче и бухал умъртвиха 400 000 птици в Плевенско

Около 400 000 птици са били умъртвени по човечен метод в девет ферми в региона на град Славяново, община Плевен, при откритите в края на април огнища на птичи грип.

Това заяви през днешния ден пред публицисти Виолета Иеремиева, заместник-областен шеф на Плевен, след изключително съвещание на Областната епизоотична комисия. Направена е и стерилизация на пространствата, в които са били отглеждани инфектираните птици.

Тя уточни, че в землището на Славяново са били открити две мъртви птици – врабче и домакински бухал, за които е потвърдено, че са с птичи грип.

По този мотив на съвещанието си епизоотичната комисия е взела решение комисия с представители от ловна дружинка, Регионалната ревизия по околната среда и водите и кметството в Славяново да прави по веднъж седмично обход на землището и да рапортува при случаи на открити нови мъртви птици, от които ще се вземат проби.

„ Засега считаме, че болестта е лимитирана при домашните птици, само че казусът е, че се появява в дивата природа “, разяснява Иеремиева.

Заместник-областният шеф добави, че стопаните би трябвало да вземат защитни ограничения: да не позволяват птиците да се разхождат свободно, да се съблюдава строга хигиена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР