Около 40% от работодателите у нас очакват да наемат нови

...
Около 40% от работодателите у нас очакват да наемат нови
Коментари Харесай

Над 60% от работодателите у нас очакват да повишат заплатите на служителите си през 2019-а

Около 40% от работодателите у нас чакат да наемат нови чиновници през идната година, а повече от 60 на 100 от тях възнамеряват да усилят възнагражденията на личния състав си. Това демонстрира анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за упованията на частния бранш за растежа на стопанската система и за развиването на бизнеса през 2019 година.

Прогнозите остават оптимистични, само че въпреки всичко са по-консервативни от миналата година, когато 45 на 100 от работодателите показаха, че възнамеряват да разкрият нови работни места.

За сметка на това се усилва делът на компаниите, които възнамеряват да понижат броя на чиновниците си. 9 на 100 от фирмите чакат такава стъпка през 2019 година при 5 на 100 през предходната година.

Също по този начин 2% от интервюираните чакат през идната година да понижат заплатите на чиновниците си за сметка на 0% през миналата.

Според данните към 40 на 100 са и мениджърите, които имат желание да усилят вложенията в бизнеса си, само че в това време 28 на 100 от тях възнамеряват да понижат тези инвестиции. За 2018 година тези прогнози бяха респективно 46 на 100 против 18 на 100.

" Въпреки оптимистичните упования за 2019 година, би трябвало да отбележим, че година по-рано българските бизнесмени са били доста по-големи оптимисти във връзка с развиването на бизнеса им. Охлаждане в настройките на бизнесмените се следи главно за предстоящите финансови резултати, които могат да реализират, вложения, които биха създали и нарастването на възнагражденията в фирмите им ", показват от АИКБ.

55% от работодателите, присъединили се в анкетата, чакат продажбите на предприятията им да набъбнат, а 32 на 100 - опазване на равнищата от актуалната година.

Също по този начин за идната година 47% считат, че ще усилят облагата си, до момента в който 36% са декларирали, че ще доближат размера, осъществен през 2018 година.

" АИКБ чака през 2019 година брутния вътрешен артикул на България да реализира растеж в размер на 3,8%, а общите разноски на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да набъбнат с 8,4% ", се споделя още документа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР