Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при

...
Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при
Коментари Харесай

Защо вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно


Около 40 хиляди са случаите на потвърдена маймунска вариола при хора в света, у нас заразените са единствено четирима. А от 10 август е първият случай на транспорт на вируса от човек на домашния му любим – куче ". Това уточни в предаването „ Твоят ден ” на NOVA NEWS доцент Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

Тя описа, че казусът за преместване на вируса на животно е във Франция, а домашният любим е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че към седмица след техния обрив подобен се появил и по корема на хрътката.  " Изследванията потвърждават, че кучето е инфектирано от своите притежатели ", изясни Гломб. Тя посочи обаче, че специалистите не са учудени от случая, тъй като вирусът по принцип е пристигнал от животните.

" Още преди да се появи тази информация за потвърден случай, беше ясно, че при заразяване, би трябвало да се изолираш ", подчертя вирусологът. По думите ѝ методът на предаване на вируса е нескончаем контакт, кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на ковид. „ За момента не е належащо ” – по този начин доцент Гломб отговори на въпроса има ли потребност у нас да се моли за  ваксина за маймунската вариола.

За Омикрон подсети, че вирусът е извънредно инфектиран. " Засега имаме шанса, че вирусът е с леко протичаща симптоматика ", сподели Гломб и напомни, че 50% от хората с коронавирус сега имат гастро проблеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР