Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при

...
Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно

Около 40 хиляди са случаите на потвърдена маймунска вариола при хора в света, у нас заразените са единствено четирима . А от 10 август е първият случай на транспорт на вируса от човек на домашния му любим – куче ". Това уточни доцент Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „ Твоят ден ” на.

Тя описа, че казусът за преместване на вируса на животно е във Франция , а домашният любим е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че към седмица след техния обрив подобен се появил и по корема на хрътката. 

" Изследванията потвърждават, че кучето е инфектирано от своите притежатели ", изясни Гломб. Тя посочи обаче, че специалистите не са учудени от случая, тъй като вирусът по принцип е пристигнал от животните.

" Още преди да се появи тази информация за потвърден случай, беше ясно, че при заразяване, би трябвало да се изолираш ", подчертя вирусологът. По думите ѝ методът на предаване на вируса е нескончаем контакт , кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на ковид. „ За момента не е належащо ” – по този начин доцент Гломб отговори на въпроса има ли потребност у нас да се моли за  ваксина за маймунската вариола.

За Омикрон подсети, че вирусът е извънредно инфектиран. " Засега имаме шанса, че висрусът е с леко протичаща симптоматика ".  50% от хората с COVID-19 имат гастро проблеми, подсети още доцент Гломб.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР