Около 40 хиляди лева за стипендии на студенти по специалността

...
Около 40 хиляди лева за стипендии на студенти по специалността
Коментари Харесай

Столична община отпуска стипендии за медицински сестри

Около 40 хиляди лв. за стипендии на студенти по специалността " здравна сестра " отпуска Столичната община. Програмата стартира през есента. За финансова поддръжка могат да аплайват всички приключили първи курс с триумф над 4,50, оповестява Българска национална телевизия.

Средната заплата на сестрите в първа градска болница е 700 лв., междинната възраст 40-50 години, а свободните щатни бройки са към 20.

„ За наслада по едно-две свободни места в компетентност, което не пречи на работата на съответната клиника “, сподели доктор Цветомир Димитров - шеф на Първа МБАЛ.

В опит да реши казуса болничното заведение си сътрудничи с факултета по публично здраве. Елена Иванова е измежду утвърдените по програмата. „ Болницата пое заплащането на семестъра, а пък аз по-късно ще остана да работя в болничното заведение “, изясни тя.

Елена сега е болногледач в първа градска, а откакто приключи образованието си и стане здравна сестра е длъжна да работи в болничното заведение 3 години.

„ Не съм мислила да вървя, нито в Англия, нито в Германия, нито където и да било. Мисля, че нашите баби и дядовци имат потребност от нас да се грижим за тях “, добави тя.

Въпреки, че дефицитът на сестри в останалите 5 общински лечебни заведения в София не е огромен, Столичният общински съвет реши да даде стипендии на 10 студенти от факултета по публично здраве.

„ Търсим си метод да можем да си осигурим фрагменти и това е един от тях. Със стипендия - 300 лв. месечно “, уточни доктор Веселин Милев - ръководител на комисията по опазване на здравето в СОС.

Програмата стартира тази есен. Право да се борят за стипендия имат всички приключили първи курс с триумф над 4,50.

„ И на второ място желаеме всеки един студент да има рекомендации от преподавателя. На базата на тези писмени рекомендации и персоналното заявление на студента ние ще се ограничим да подберем към 10 души “, сподели проф. Галина Чанева - началник на катедра " Здравни грижи " - Факултет по публично здраве на МУ, София.

Ева Ангелова е втори курс и в случай че отговори и на останалите 2 условия, може да се включи в надпреварата за стипендията. „ Това е една чудесна опция за нас младите и едно не малко финансиране, като спомагателен приход, защото всички студенти работим “, счита тя.

От Столичната община обмислят и опцията през 2019 година да отпускат стипендии и за бъдещи лекари и лаборанти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР