Около 40 хил. души се събраха в събота вечертаИзложбата “ДИМ.

...
Около 40 хил. души се събраха в събота вечертаИзложбата “ДИМ.
Коментари Харесай

Музеят на тютюна – сензацията на културен Пловдив 2019

Около 40 хиляди души се събраха в събота вечерта


Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна ”, готова особено за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и отдадена на един от основните планове в програмата – “Тютюневият град ” се трансформира в сензация по време на откриващия уикенд от семейството на града.
 07-1-4  07-1-3  07-01
Стотици хора към този момент разгледаха експозицията, която ще остане до 30 март и споделя за Пловдив и България през историята на тютюна. Тя обгръща последните близо 150 години, тръгвайки от никотиновите следи в Османската империя, през Първото пловдивско ревю, модернизацията на обществото, войните и идващите ги бежанци, работническите протести, диктатурите на XX в., външната политика на България, стопански възходи и крахове.

Миризмата на тютюн се завърна в емблематичните хранилища, дружно с множеството експонати и текстове, събрани от екипа. Изложбата се разполага в четири зали на общо 2000 кв.м, на двата етажа от постройката.
Тютюневите истории са разказани с доста облици, живи и въздействащи. За това оказват помощ включените материали от над 20 институции от цялата страна, които показват скъпи предмети, архивни видео материали, десетки фотографии и документи, както и блестящи творби на изкуството, благосъстоятелност на Градска изложба – Пловдив. Сред тях са произведения на Георги Божилов – Слона, Христо Стефанов и други Специално място в експозицията заемат работите на модерни художници Стефан Николаев, Алла Георгиева. В изложбата е показана и една неповторима частна цигарена сбирка на Димитър Георгиев.

Екипът включва куратора Весела Ножарова, създателите на историческото изследване и текстове: доцент доктор Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, доктор Станислава Груева, създателя на образна среда доктор Димитър Воденичаров, дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов.

Всички изложения, които бяха открити публично в събота, остават отворени за гости, а през тези седмица като част от програмата в Дом на културата “Борис Христов ” ще се играят представленията “Жена ми се споделя Борис ” ( утре“), Методът Грьонхолм (четвъртък), а в събота там ще се играе балетът “Пепеляшка ”.
Само един ден живя огряна в светлини внушителната сцена, която бе издигната особено за откриването на “Пловдив 2019 ” и през вчерашния ден стартира нейното разглобяване. Очаква се бул. “Цар Борис III ” да бъде отворен за придвижване на 17 януари и по този начин да приключат проблемите в града, свързани със засиления трафик през последните дни.

Работата по градежа на кулата стартира на 28 декември, а със сглобяването й бяха ангажирани към 200 индивида.

Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, тежеше 200 тона дружно с участниците и струваше на общината близо 2 милиона лв..

В събота вечерта на нея кукери, викания “Заедно ” и “Град на фантазиите ”, фолклорни претекстове, редувани с техно, и за край обилна заря трансфораха Пловдив публично в Европейска столица на културата.
Спектакълът по откриването стартира с кавала на Теодосий Спасов, а приключи с гласа на Валя Балканска и събра към 40 000 фенове.

“Благодаря ви, че в този прохладен, само че не и дъждовен ден сте тук. Ще дадем началото на една велика година! Днес е популярен ден, даващ началото на вълнуваща година, която вечно ще остане в историята на Пловдив. Хилядолетният град е център, събрал минало, настояще и бъдеще. Град на разнообразни етноси и религии, само че с едно име – пловдивчани ”, обърна се към хилядите хора към сцената кметът Иван Тотев на откриването. Зрителите на спектакъла бяха същински доста – макар ледения вятър. Одеялата и шаловете, които трябваше да ги стоплят, надалеч не бяха задоволително за всички и се стигна до навалица за тях.

“За мен е огромно неспокойствие през днешния ден да бъда тук“, сподели еврокомисарят Мария Габриел и връчи на пловдивския кмет грамота за добре свършената работа от откриването на Културната столица.

Светлинното шоу по откриването беше впечатляващо, а на екраните на кулата сцена се сменяха хиляди нюанси, тъй като мотото на спектакъла беше „Ние сме всички цветове“. Ефектните осъществявания бяха приветствани от публиката, а след края на шоуто настана нова навалица – тъй като в този ден в центъра на Пловдив се ходеше единствено пешком и дребните улици се задръстиха от хора.

Вчера богатата стратегия на откриващия уикенд продължи с над 10 събития. Акцент в бе “Мария от Буенос Айрес ” – танго опера, която бе показан за първи път в България на сцената на Държавната опера в Пловдив.

Кметът Иван Тотев: Емоционално докосващ театър на старта


 07-01 „ Емоционално докосващ театър, който изцяло подхожда на значимостта на откриването на Европейската столица на културата. ” Така кметът на Пловдив дефинира пред „ Труд ” огромното разкриване в събота вечер.

„ В диалозите след шоуто всички задгранични посетители споделиха какъв брой са впечатлени, само че за мен най-важното е, че на откриването имаше толкоз доста хора и толкоз доста вдъхновение ”, сподели още Тотев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР