Около 40 души, много от които цивилни, бяха убити при

...
Около 40 души, много от които цивилни, бяха убити при
Коментари Харесай

Около 40 души загинаха при сблъсъци на границата между Судан и Южен Судан

Около 40 души, доста от които цивилни , бяха убити при принуждение в противоречива зона на границата сред Судан и Южен Судан през уикенда и стотици са потърсили леговище в комплекс на мироопазващите сили на Организация на обединените нации, сподели държавен чиновник в понеделник, представен от Ройтерс.

Чести конфликти се случват в региона на Абей сред съперничещи фракции на етническата група динка заради спор по отношение на местоположението на административна граница , където се събират обилни данъчни доходи от трансгранична търговия.

Абей е богата на нефт област, която се ръководи взаимно от Южен Судан и Судан, които имат искания към нея.

Регионалният министър на информацията Булис Кох сподели: " При офанзивите, осъществени на 2 и 3 февруари, бяха подпалени няколко пазара, имуществото беше ограбено и общо 19 цивилни бяха убити, а други 18 бяха ранени. "

Други 18 души бяха убити при обособени набези в неделя, сподели той. Сред убитите има три деца и локален чиновник, работещ за Лекари без граници (MSF).

Сблъсъците също по този начин принудиха стотици хора да избягат от домовете си и да потърсят леговище в комплекса на мироопазващите сили на Организация на обединените нации за краткотрайни сили за сигурност на Абей (ЮНИСФА).

Мироопазващите сили на ЮНИСФА също бяха нападнати в последния припадък на принуждение. Бронетранспортьор е бил подложен на гневен огън от засада, се споделя в изказване на силите. Мироопазващите сили са засилили своите патрули по суша и въздух, с цел да предотврати ескалация, сподели той.

Кох сподели, че млади мъже от прилежащия щат Уарап и от милиция, обвързвана с бунтовника и нравствен водач Гай Мачиек, са взели участие в насилието.

В края на януари минимум 54 души, в това число дами, деца и двама миротворци на Организация на обединените нации, бяха убити при офанзиви в същия регион.

ЮНИСФА сподели, че повече от 2000 души се укриват в базите й поради боевете през януари и предишния уикенд.
 Европейски Съюз наложи наказания поради войната в Судан
Европейски Съюз наложи наказания поради войната в Судан

Сред глобените има компании, свързани и с двете страни на конфликта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР