Около 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което

...
Около 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което
Коментари Харесай

40 държави готвят бойкот на олимпиадата, ако участват руски и беларуски спортисти

Около 40 страни могат да бойкотират идващите олимпийски игри, което ще направи цялото събитие безсмислено, сподели полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, представен от Би Би Си.

Коментарите му пристигнаха, откакто Полша, Литва, Естония и Латвия дружно отхвърлиха проекта на Международния олимпийски комитет (МОК) да разреши на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 година

Украйназаплаши да бойкотира Олимпийските игри в Париж, в случай че това се случи.

МОК заявив четвъртък, че всеки протест единствено ще " накаже спортистите ".

Бортничук акцентира, че има вяра, че ще бъде допустимо да се построи коалиция от 40 страни, в това число Англия, Съединените щати и Канада, които да поддържат протест на проектите на МОК преди срещата на 10 февруари.

Той добави: „ Като се има поради това, не мисля, че ще се сблъскаме с сложни решения преди олимпиадата и в случай че би трябвало да бойкотираме игрите, обединението, в която ще участваме, ще бъде задоволително необятна, с цел да направи провеждането им безсмислено. “

МОКобяви предходната седмица, че ще „ изследва път “,за да разреши на съветски и беларуски спортисти да се състезават в Париж под безпристрастен байрак, добавяйки, че „ нито един състезател не би трябвало да бъде възпрепятстван да се състезава единствено поради паспорта си “.

Този ход провокира наказание, като държавното управление на Обединеното кралство съобщи, че проектът е „ далечен свят от действителността на войната “.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт сподели, че спортните органи на страната би трябвало да „ засилят връзката “ с интернационалните федерации, с цел да запазят възбраната за съветски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК незабавно след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Въпреки това президентът на МОК Томас Бах от този момент сподели, че това е предопределено единствено като " защитна " мярка към тези спортисти и в този момент упорства, че те не би трябвало да бъдат дискриминирани.

В четвъртък министрите на спорта от Латвия, Литва, Естония и Полша обявиха, че „ всяко изпитание на Международния олимпийски комитет да върне съветски и беларуски спортисти да се състезават, даже под безпристрастен байрак, би трябвало да бъде отхвърлено “.

Те прибавиха: „ Усилията за връщане на съветски и беларуски спортисти на интернационалните спортни надпревари под булото на неутралитета легитимират политическите решения и необятно публикуваната агитация на тези страни “.

И те приканиха " всички интернационалните спортни организации и федерации " да отстранят съветски и беларуски спортисти от интернационалните надпревари, до момента в който войната завърши.

Правителството на Съединените щати съобщи, че поддържа прекъсването на съветските и беларуските спортни управителни органи от интернационалните спортни организации и също по този начин предизвиква организациите да спрат да излъчват събития в двете страни.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че в случай че на спортистите е позволено да вземат участие в събития като олимпиадата, то би трябвало да бъдат като неутрални спортисти и „ би трябвало да е безусловно ясно, че те не съставляват съветската или беларуската страна “.

МОК повтори, че към момента не са провеждани полемики по отношение на връщането на съветски и беларуски спортисти в надпреварите и предизвести Украйна и други народи за последствията от опасността с протест.

„ Заплахата с протест на Олимпийските игри, която НОК на Украйна сега обмисля, опонира на основите на олимпийското придвижване и правилата, които то пази “, написа МОК в документ с въпроси и отговори, оповестен в четвъртък.

„ Бойкотът е нарушаване на Олимпийската харта, която задължава всички НОК да „ вземат участие в игрите на олимпиадата, като изпращат спортисти “. Както демонстрира историята, предходните протести не са постигнали своите политически цели и са служили единствено за наказване на спортистите от бойкотиращите НОК. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР