Около 40 000 птици живеят в делтата на Марица, разположена

...
Около 40 000 птици живеят в делтата на Марица, разположена
Коментари Харесай

Орнитолози бият тревога заради застрашен вид червена патица ...

Около 40 000 птици живеят в делтата на Марица, ситуирана сред северозападната провинция на областите Ипсала и Енез в Одрин, съгласно турската основна дирекция за национални паркове и запазване на дивата природа.

„ Проведохме изследвания на езерата, блатата и другите водни региони, които съществуват в делтата, и определихме този брой “, сподели чиновник пред осведомителната организация Демирорен.

Делтата е безвредно леговище най-вече за лебеди, фламинго и пеликани, обясниха те.

Междувременно по време на броене на птиците, извършено и в езерото Бурдур, седмото по величина в Турция, учени установяваха, че няма диря от застрашена алена патица. Вследствие на сушата, площта на езерото се е свила с 46 % през последните 50 години.

Лале Актай Сьозюер, която е изтъкнат орнитолог, работи в региона в продължение на 22 години. Тя сподели, че във влажната зона, където преди са следени хиляди червени патици, през днешния ден няма нито една.



„ Езерото Бурдур е една от първите влажни зони в Турция, които имат статут на предпазена зона според Рамсарската спогодба. Един от най-важните фактори за придобиване на този статут беше алената патица”, сподели тя.

Сьозюер означи, че през 2019 година е имало 18 индивида и че няколко двойки са били следени по време на размножителния сезон в района.



Експертът акцентира, че равнището на водата в езерото е намаляло с към 18 метра през последните 50 години. „ Това засегна всички типове, живеещи в езерото “, сподели Сьозюер.

Езерото е изправено пред екзистенциална опасност заради изменението на климата и сушата.

Ниските превалявания и противозаконното напояване също бяха упрекнати за пресушаването на други езера в района, ситуирани в югозападната част на Турция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР