Около 4 млрд. лв. е прогнозният бюджет на Оперативна програма

...
Около 4 млрд. лв. е прогнозният бюджет на Оперативна програма
Коментари Харесай

Около 4 млрд. лв. ще бъдат насочени към мерки за социална подкрепа и заетост в новия програмен период

Около 4 милиарда лева е прогнозният бюджет на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР) за идващия програмен интервал 2021-2027 година Концепцията за задачите и ограниченията, които ще бъдат подхванати в идващия трети програмен интервал, бяха показани по време на първото съвещание на тематичната работна група за създаване на ОПРЧР и Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне за програмния интервал 2021-2027 година " Предизвикателствата пред нас са огромни, само че към този момент знаем кое е работещо, от какво има потребност пазарът на труда, какви са потребностите в обществената сфера “, разяснява заместник-министърът на труда и обществената политика и началник на ръководещия орган на ОПРЧР Зорница Русинова. Според нея за идващите седем години би трябвало да бъдат сложени измерими цели, обвързани с Европейския дирек за обществените права и националните цели, само че и да се прояви задоволително въображение и храброст, с цел да се осъществят неотваряните в първите два програмни интервала процедури.

25% от средствата, или 1.7 милиарда лева, ще бъдат ориентирани към обществено приобщаване, а 2% - към превъзмогване на материални ограничения. 10% от планувания бюджет, или 660 млн. лева, ще бъде употребен за ограничения, свързани с младежката претовареност и активизиране на младежи, които са отвън обучение и образование. Индивидуалният метод към хората ще бъде ключът към сполучливата реализация на ограниченията в областта на пазара на труда. Това значи, че ще се правят оценка качествата на заетите, продължително безработните и неактивните, с цел да бъде открита най-подходящата мярка за реализацията им на пазара на труда. Предвиждат се ограничения за поощряване на младежката претовареност, образования, независима претовареност и обществена стопанска система.

Нови ограничения ще се насочват в образованията по цифрови умения, научни, механически и математически знания, както и надграждане на така наречен неофициално добити умения и валидацията им. Ще бъдат осъществени и интервенции за гарантиране на салдото сред персоналния и професионалния живот, поощряване присъединяване на възрастното население в пазара на труда и ученето през целия живот.

И през идващия програмен интервал ОПРЧР ще поддържа развиването на система от нови обществени услуги в дома и в общността за възрастните хора. Фокус още веднъж ще се сложи върху развиването и даването на качествена грижа и услуги за деца и фамилиите им. Ще се подчертава върху мотивацията за работа и качество на предоставяните услуги в региона на общественото включване.

Ще се покриват потребностите от храна и съществени материали, с които да се обезпечи почтено битие на най-уязвимите хора, съобщи началникът на отдел „ Програмиране и асортимент на интервенциите “ в Агенцията за обществено подкрепяне Анна Ангелова. Тя добави, че с общите старания на двете оперативни стратегии могат да се търсят благоприятни условия за финансиране на ограничения, които трайно да изведат хората от бедността. Ресурсът на Оперативна програма „ Храни “ също се чака да бъде двойно повече и да доближи 187 млн. евро през идващия програмен интервал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР