Около 4 хиляди души у нас живеят с наследствени дегенерации

...
Около 4 хиляди души у нас живеят с наследствени дегенерации
Коментари Харесай

Д-р Стратиева: Коронавирусът масово ослепява млади хора

Около 4 хиляди души у нас живеят с наследствени дегенерации на ретината. При всеки 4-ти над 65 година се среща ретинално заболяване. Свързаната с възрастта макулна недъгавост е водещата причина за загуба на зрение в развития свят, диабетната ретинопатия – за загубата на зрение в трудоспособна възраст, а наследствените дегенерации на ретината са измежду водещите аргументи за слепота измежду децата и младежите в Европа, в това число в България.
Макулната недъгавост обвързвана с възрастта визира 30 млн. души в световен мащаб и е главната причина за слепота при хора над 50-годишна възраст след катарактата и глаукомата. Заболяването стартира още на 50-60 година, като в тази възрастова група нейната периодичност е 1%. При хората над 60 година се среща при 15-17%. Над 70 година всеки пети човек има някаква форма на макулна недъгавост.
„ Общото сред всички болести на ретината е, че те водят до необратима загуба на зрение, в случай че не бъдат диагностицирани и в точния момент лекувани. За част от тях и до момента няма намерено лекуване, само че съществуват такива, при които навременното лекуване може да спре процеса “, изяснява доктор Петя Стратиева.
Коронавирусът оказа отрицателно въздействие и върху зрението на хората – не директно, а поради отсрочените прегледи при офталмолог и прекъснатото лекуване. По данни на Retina International за 2021 година 36,9% от пациентите (почти всеки трети) с макулна недъгавост обвързвана с възрастта, които са имали блокиране на лекуването си от 8 или повече седмици поради пандемията от COVID-19, са със забележителна загуба на зрение и не всички, а единствено 75% от тях са възвърнали зрението си до изходното равнище след подновяването на визитите при очния доктор.
Младите хора с наследствени болести на ретината също са пропуснали да посетят офталмолог. Така те са в положение на риск от по-ранна загуба на зрението си поради катаракта или глаукома.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР