Около 4,4 милиона словашки избиратели имат право на глас на

...
Около 4,4 милиона словашки избиратели имат право на глас на
Коментари Харесай

В Словакия гласуват на избори за нов президент на страната

Около 4,4 милиона словашки гласоподаватели имат право на глас на днешните избори за нов държавен глава, съобщи ДПА. Избирателните секции са отворени от 7:00 до 22:00 часа локално време. Очаква се резултатите да станат известни на следващия ден следобяд.

Ако, както се чака, никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, на 6 април ще се създаде втори тур на изборите. Сред деветимата претенденти, които ще вземат участие в изборите, няма дами.

Досегашният президент Зузана Чапутова не се кандидатира за втори петгодишен мандат, макар че известността ѝ продължава да пораства.

Според изследванията на публичното мнение има двама ясни любимци. Либералът и някогашен външен министър Иван Корчок дава обещание да бъде контраст на лявото националистическо държавно управление на премиера Роберт Фицо.

Либералният социалдемократ Петер Пелегрини, който е част от ръководещата коалиция, приканва словаците да преодолеят осакатяващото политическо разделяне в страната. Той желае да поддържа положителни връзки както с държавното управление, по този начин и с опозицията.

В момента словашката политика и общество са надълбоко разграничени, а климатът сред държавното управление и опозицията е токсичен от нападателни обвинявания, отбелязва ДПА. Водят се диспути по отношение на позицията на страната във връзка с войната в Украйна, само че също по този начин и по отношение на върховенството на закона и демокрацията. В страната неведнъж бяха провеждали всеобщи митинги против държавното управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР